Logirajte se na forum
(ako se ne želite logirati sada, izaberite "Do not display again")

Imamo li Kristovog Duha ?

View previous topic View next topic Go down

Imamo li Kristovog Duha ?

Post by Čovjek & Riječ on 2010-04-14, 09:03

Imati Isusa znači imati i Njegovu Riječ, što je isto kao i biti ispunjen Duhom Svetim.
Kako znati ? Jeli čovjek zaista ima Isusovog Duha, ili ima samo slovo (riječ) ? Ako imamo Isusovog Duha, Njegovi smo (Tijelo) i činimo isto ono što i On, ljubimo se međusobno (nitko nikada nije mrzio svoga tijela, a onaj koji ljubi Roditelja, ljubi i od Njega rođenog), te donosimo spasenje (Spasitelja) ovom svijetu, na slavu Očevu.

Riječ govori ispitajte, provjerite sami sebe (II Korinćanima 13:5), jeste li u vjeri, odnosno jeli zaista Kristov Duh boravi u vama ?
Jer, oni koji su u tijelu, ne mogu se Bogu svidjeti, a mi nismo u tijelu, nego u Duhu, ako Duh Božji zaista prebiva u nama. Nema li tko Duha Kristova, taj nije Njegov. (Rimljanima 8:8,9)

Ja bih zaključio : onaj tko ima Kristova Duha, radi isto što i On.

Čovjek & Riječ

Broj postova: 588

View user profile

Back to top Go down

Re: Imamo li Kristovog Duha ?

Post by Čovjek & Riječ on 2011-01-20, 13:35

Imati Duha Kristova znači imati (i) Njegovu Riječ, što je isto kao i biti ispunjen Duhom Svetim. ("moje su Riječi Duh i Život", Ivan 6). Međutim, kako znati ? Jeli čovjek zaista ima Isusovog Duha, ili ima samo slovo (riječ) ?

Pa ... po djelima, naravno.
Jer : ako imamo Isusovog Duha, Njegovi smo (Tijelo), ljubimo se međusobno i činimo isto ono što i On, donosimo spasenje (Spasitelja) ovom svijetu, na slavu Očeva imena. Naime, nitko nikada nije mrzio svoga tijela (Efe 5:29), odnosno ako netko ljubi Roditelja, ljubi i od Njega rođenog (I Ivan 5:1). Ne može drugačije, jer ako je drugačije, onda lažemo sami sebe i nikakve istine nema u nama, još uvijek živimo u tami (I Ivan 2:9-11, 4:20).

Riječ nam govori da se preispitamo (II Korinćanima 13:5): ispitajte, provjerite sami sebe, jeste li u vjeri, odnosno jeli zaista Kristov Duh boravi u vama ?
Naime, oni koji su u tijelu, ne mogu se Bogu svidjeti (Rim 8:8 ), a mi nismo u tijelu, nego u Duhu, ako Duh Božji zaista prebiva u nama (Rim 8:9).
Nema li tko Duha Kristova, taj nije Njegov (Rim 8:8,9).

Vrlo ozbiljno pitanje zar ne ?
Po ovome možemo vidjeti, (sami za sebe) iz kakvog (čijeg) smo sjemena izniknuli (Mat 13:27,28). Ako se uopće ne želimo preispitati, zar to nije čudno ? Zar onda ne živimo u tami (ne ispovijedamo svoje grijehe), upravo po Riječi Isusa Krista (Ivan 3:19-21) :

Svjetlost je došla na svijet, ali ljudi su više ljubili tamu nego svjetlost jer djela im bijahu zla.
Uistinu, tko god čini zlo, mrzi svjetlost i ne dolazi k svjetlosti da se ne razotkriju djela njegova; a tko čini istinu, dolazi k svjetlosti nek bude bjelodano da su djela njegova u Bogu učinjena.

Čovjek & Riječ

View user profile

Back to top Go down

Re: Imamo li Kristovog Duha ?

Post by Čovjek & Riječ on 2011-01-21, 11:00

Kada razmišljamo o tome imamo li Kristovog Duha, bitno je znati kako se Kristovog Duha uopće "dobija". Govorim to zato, što mislim i vjerujem da je uobičajeno ljudsko razmišljanje da se Duha Božjega dobija nekakvim našim zaslugama. Pravo rečeno, tu i ima naše zasluge, ali bitno je na što se ta naša zasluga zapravo svodi. Naravno za ovo, kao i bilo koje drugo kršćansko učenje moramo se osloniti na Božju Riječ, a ne (nikada) na svoje misli o tome.

Kada je apostol Pavao govorio Galaćanima, odnosno Crkvi, nazvao ih je bezumnima, rekavši da su dobro počeli, ali skrenuli su u bezumlje. Njihovo bezumlje se odnosilo upravo na njihovo neshvaćanje života u Duhu i u tijelu (3:2,3) : Ovo bih samo htio doznati od vas: jeste li primili Duha po djelima Zakona ili po vjeri u Poruku ? Tako li ste bezumni ? Započeli ste u Duhu pa da sada u tijelu dovršite ?
Apostol Pavao je bio potpuno, ili kristalno jasan glede "načina" (to je ona naša, prije spomenuta "zasluga") "dobijanja", ili točnije rečeno ispunjavanja Duhom Božjim, on kaže (po drugi put ponavlja) :
(3:5) : Onaj, dakle koji vam daje Duha i čini među vama silna djela, čini li to zbog djela Zakona ili zbog vjere u Poruku ? Ako je potrebno još dokaza Božjeg Duha, odnosno Riječi za (moju) tvrdnju da se Duha Božjega prima isključivo vjerom, pročitajmo u nastavku (Gal 3:14) : ... Obećanje, Duha, primimo po vjeri.

Mislim da je vrlo bitna spoznaja da se čovjek ispunjava Božjim Duhom Svetim primajući Ga po vjeri. U vjeri nema ništa teško zar ne ? Nije teško vjerovati Bogu ? Pa, nebi trebalo biti teško, iako vjera rađa nekim "posljedicama", jer svi koji hoće pobožno živjeti U Kristu Isusu, bit će progonjeni (I Tim 3:12) ...

Čovjek & Riječ

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics