Posvećenje i svetost
Page 4 of 6 • Share •
Page 4 of 6 •
1, 2, 3, 4, 5, 6 
Re: Posvećenje i svetost
Čovjek & Riječ wrote:I dobro si mislio !amos wrote:... Mislio sam brate da je tebi reč kao i meni apsolut![]()
Hvala Gospodu za to, onda nema problema da se ravnamo po reči, onako kako ona govori.
Kako to po djelima, a nevjerne (bez-vjere) na poslednjem sudu ?Svakako će Gospod suditi po djelima, nas ovde i sada, a neverne na poslednjem sudu.To ti je biblija, reč Božija.
Gledaj proćićemo kroz stihove da bi bolje razumeli:
2.Nevreni, obavešteni i nisu verovali :
Joh 3:18 Koji njega vjeruje ne sudi mu se, a koji ne vjeruje već je osuđen, jer ne vjerova u ime jedinorodnoga sina Božijega.
Oni idu na sud i tamo primaju po delima svojim:
Rev 20:12 I vidjeh mrtvace male i velike gdje stoje pred Bogom, i knjige se otvoriše; i druga se knjiga otvori, koja je knjiga života; i sud primiše mrtvaci kao što je napisano u knjigama, po djelima svojima.
2. Verni koji bivaju odmah suđeni za svoja dela:
1Co 11:32 Ali kad smo suđeni, nakazuje nas Gospod, da se ne osudimo sa svijetom.
Heb 12:6 Jer koga ljubi Gospod onoga i kara; a bije svakoga sina kojega prima. Heb 12:7 Ako trpite karanje, kao sinovima pokazuje vam se Bog: jer koji je sin kojega otac ne kara? Heb 12:8 Ako li ste bez karanja, u kojemu svi dijel dobiše, daklem ste kopilad, a ne sinovi.
Taj sud i ispravljanje je ovde, jer Bog želi da nas dovede u pravu sinovsku poziciju.
Ili je po djelima, ili je po vjeri ! Ili će možda biti neka kombinacija
to dvoje (vjere i djela) ?
Tako je, kombinacija vere i dela je u pitanju. Postoje dve najzastupljenije doktrine vezane za to.
1. Mi delima postižemo veru i tako delima postižemo spasenje.
2. Mi verujemo i nisu nam potrebna nikakva dela.
No to su dve krajnosti a istina je u sredini te dve krajnosti:
Mi verujemo i iz te vere proizilaze dela.Ne možemo delima postići veru, ali isto tako ne možemo reći da nam je vera ispravna ukoliko to naša dela ne potvrđuju. Jakovljeva poslanica zar ne? Tako onda pošto imamo ispravnu veru ona onda nije besplodna i očituje se u delima, no delima bez vere ništa ne postižemo jer bez vere nemamo kontakt sa Bogom i samim tim ćemo činiti ispravne stvari ali verovatno u pogrešno vreme, ili ćemo napisati pravila i njih se pridržavati i to je isto pogrešno.No ako verujemo i naša vera je ispravna, Bog će se očitovati u našim delima.Kombinacija zar ne ? Vera proizvodi dela i dela potvrđuju veru.
Prema nekim (povjerljivim) informacijama; to im neće uspjetiKako da ti ne navodim stihove, pa kako drugačije da ispitamo duhove nego rečju Božijom.Postoje mnogi religiozni duhovi koji se predstavljaju kao Božiji, , toliko slični da bi pokušali da prevare i izabrane ako je moguće.![]()
Naravno da neće jer izabrani žive od svake Božije reči, zato i ne mogu da budu prevareni.

amos- Broj postova: 540
Zadržimo se malo ovdje (na prvom dijelu tvoga posta), ako nemaš ništa protiv, jer ne razumijem što si ovim mislio. Mislim da je to jedini način da se dobro shvatimo.amos wrote:... 2.Nevreni, obavešteni i nisu verovali :
Joh 3:18 Koji njega vjeruje ne sudi mu se, a koji ne vjeruje već je osuđen, jer ne vjerova u ime jedinorodnoga sina Božijega.
Oni idu na sud i tamo primaju po delima svojim:
Rev 20:12 I vidjeh mrtvace male i velike gdje stoje pred Bogom, i knjige se otvoriše; i druga se knjiga otvori, koja je knjiga života; i sud primiše mrtvaci kao što je napisano u knjigama, po djelima svojima.
Dakle (za početak), ja ću govoriti kako sam te shvatio, a ti me zaustavi, ako sam nešto krivo interpretirao. Dakle, kažeš; nevjerni (oni koji ne vjeruju Bogu) su obavješteni (od Boga), a nisu Mu vjerovali. Ovdje piše (3:18) da se radi o vjeri u Božje ime ("jedinorodnoga sina Božijega"), pa mi molim te, objasni što to nisu vjerovali.
Dakle; što (odgovori molim te) oni nisu vjerovali Bogu ?
Kada mi to odgovoriš onda ćemo nastaviti sa komentarom tvoga posta brate, riječ po riječ, ako treba. Je'l se slažeš ?

Čovjek & Riječ- Broj postova: 589
Čovjek & Riječ wrote:pa mi molim te, objasni što to nisu vjerovali.
Dakle; što (odgovori molim te) oni nisu vjerovali Bogu ?
Kada mi to odgovoriš onda ćemo nastaviti sa komentarom tvoga posta brate, riječ po riječ, ako treba. Je'l se slažeš ?
Slažem se nije problem.
Ovako, nisu verovali u Isusa, ono što On jeste .Nisu verovali u to ime koji znači Jahve-spasitelj. Nisu prihvatili Božiji predviđeni put za vreme koje su živeli. Tako da reći verovati u Njega , znači verovati Bogu, a kada ne verujemo Bogu to nas odvaja od Njega. Vidiš Isus je bio sa ljudima i govorio im reč, i oni koji su verovali da je to reč od Boga oni su je i prihvatali i poslušali. Ali oni koji nisu verovali da je ta reč od Boga oni nisu poslušali. Isti princip važi i danas, čitamo u :
Tit 1:16 Govore da poznaju Boga, a djelima ga se odriču; jer su mrski i neposlušni, i ni za kakvo dobro djelo valjani.
Tako oni koji veruju u da je ono što je govorio Isus ustvari sam Bog govorio, oni i veruju u to ime koje je dano, ime Gospod Isus Hrist, to je ime Oca,Sina,Svetog Duha.Kada Isus kaže krštavajte u ime, to je to ime .
No ko ne veruje u to što je Isus govorio, on neće verovati ni u to ime.No verovatno će imati neko svoje u koje će verovati.Apostol Pavle pominje:
2Co 11:4 Jer ako onaj koji dolazi drugoga Isusa propovijeda kojega mi ne propovijedasmo, ili drugoga Duha primite kojega ne primiste, ili drugo jevanđelje koje ne primiste, dobro biste potrpljeli.
Tako da će imati nekog Isusa, no imati Isusa Hrista, to znači imati i njegvou reč.
Jednostavno zar ne ?

Idemo dalje, razmatramo one nevjerne (bez vjere) ...

odlično, slažem se u potpunostiamos wrote:... Ovako, nisu verovali u Isusa, ono što On jeste .Nisu verovali u to ime koji znači Jahve-spasitelj. Nisu prihvatili Božiji predviđeni put za vreme koje su živeli. Tako da reći verovati u Njega , znači verovati Bogu, a kada ne verujemo Bogu to nas odvaja od Njega. Vidiš Isus je bio sa ljudima i govorio im reč, i oni koji su verovali da je to reč od Boga oni su je i prihvatali i poslušali. Ali oni koji nisu verovali da je ta reč od Boga oni nisu poslušali. Isti princip važi i danas ...
Amen, potpuno točno; kako da nevjernik, koji dakle, nije ni od Boga pravedan, niti je od Boga što primio, bude za bilo kakvo dobro djelo valjan ? (recimo da dobra djela ne idu na vlastitu slavu, nego radije idu na slavu Božju)... Tit 1:16 Govore da poznaju Boga, a djelima ga se odriču; jer su mrski i neposlušni, i ni za kakvo dobro djelo valjani ...
Amen ! Ne samo riječ, Riječ i Duha, to je "jedno, te isto".... Tako da će imati nekog Isusa, no imati Isusa Hrista, to znači imati i njegvou reč.
Trebalo bi biti, no jeli ?Jednostavno zar ne ?

Čovjek & Riječ wrote:Amen ! Ne samo riječ, Riječ i Duha, to je "jedno, te isto".
Slažem se reč potvrđuje Duha da je Božiji i duh Božiji oživljava reč.
Trebalo bi biti, no jeli ?Jednostavno zar ne ?
Pa meni u principu to jeste jako jednostavno, no nisam ni sumnjao da ćemo se u ovom delu složiti, taj deo mora biti i tebi i meni potpuno jasan, u suprotnom bi to govorilo o nama da nismo spašeni ako nam to nebi bilo jasno.
No vidim da mi imamo drugi problem, naš problem je onome šta se događa posle spasenja kao je to Cito lepo rekao da spasenje nije kooperativno , već samo Božije delo.No sledeći korak je ono što nas razdvaja a to je kako se Bog ophodi prema onima koje je već spasio, kako taj proces ide dalje.
Pa eto možemo da obrađujemo kako Bog sudi vernike, verujem da imaš pitanja , rekao si da ćemo ići red po red pa eto ja sam tu.

Poslije spasenja (dogodilo se na križu) događa se (isključivo) naše prihvaćanje, našega spasenja ? I to vjerom ? Pokušaj jednostavno odgovoriti.amos wrote:... naš problem je onome šta se događa posle spasenja ...
Naime, ja vjerujem da se "poslije spasenja" (nakon što smo spoznali križ i Kristovo djelo za nas) događa upravo to što sam gore rekao. Moramo ostati u "poziciji spasenja", a to je moguće jedino vjerom, koja se hrani Riječju.
Pogledajmo radi bolje "ilustracije" što o ovome piše (jučer) D.Wilkerson (Potpuno predanje) :
"A sada se nezavisno od Zakona očitovala Božja pravednost … pravednost Božja po vjeri u Isusa Krista za sve koji vjeruju – nema razlike … svi su opravdani darom njegove milosti, otkupljenjem u Kristu Isusu" (Rim 3,21-24).
Bog nam je otkrio siguran put da postanemo potpuno sveti i savršeni u njegovim očima, tako da sva njegova djeca mogu živjeti u apsolutnom miru i radosti znajući da Bog na njih gleda kao na svete i čiste. A sve to besplatan je dar!
Njegov dar svetosti nikada ne može biti nagrada za nešto što smo učinili. To je nezaslužena naklonost – dar. "Što doista veli Pismo? 'Vjerova Abraham Bogu, i to mu se uračuna u pravednost.' A onomu koji radi ne računa se plaća po milosti, već po dugu; dok se onomu koji ne radi, a vjeruje u onoga koji opravdava bezbožnika, njegova vjera uračunava u pravednost" (Rim 4,3-5).
Pokornost je jedini put do Božje svetosti, pokornost Kristovoj pravednosti po vjeri.
Pokoriti se znači "predati snagu svoje volje". Kod Boga nema takve stvari kao što je snaga volje – sva snaga je njegova i on ne dozvoljava drugu snagu od svoje vlastite. Bog zahtijeva apsolutnu svetost tako da tim zahtjevom budemo poniženi. On sa strpljenjem promatra naše borbe da budemo sveti i čeka da tako jadno podbacimo da potrčimo k njegovu prijestolju, padnemo na koljena i zavapimo: "Beznadno je; nikada neću biti svet! Slab sam, sklon požudi, grešan. U meni nema nikakva dobra!" Pokajanje koje Bog traži je priznanje slabosti u naših jalovim nastojanjima te da u sebi nemamo baš nikakve snage.
Dok ne padnete na svoje lice pred Božjim prijestoljem goli, jadni, bijedni, slabi i potpuno bespomoćni, ne možete se odjenuti u Kristovu svetost. Morate jednom za svagda priznati da nemate snagu oduprijeti se grijehu, da nemate ništa ponuditi Gospodinu osim zdrobljene, poražene i bespomoćne šake gline. Morate priznati da ne možete biti sveti bez pomoći. Svetost vam mora biti dana kao dar.
Najveći dar koji možete dati Bogu vaša je vjera da će vam on dati svoju svetost. Izaija je klicao: "Radošću silnom u Jahvi se radujem, duša moja kliče u Bogu mojemu, jer me odjenu haljinom spasenja, zaogrnu plaštem pravednosti … učinit će Gospod da iznikne pravda i hvala pred svim narodima" (Iz 61,10-11).

Čovjek & Riječ wrote:Poslije spasenja (dogodilo se na križu) događa se (isključivo) naše prihvaćanje, našega spasenja ? I to vjerom ? Pokušaj jednostavno odgovoriti.amos wrote:... naš problem je onome šta se događa posle spasenja ...
Naime, ja vjerujem da se "poslije spasenja" (nakon što smo spoznali križ i Kristovo djelo za nas) događa upravo to što sam gore rekao. Moramo ostati u "poziciji spasenja", a to je moguće jedino vjerom, koja se hrani Riječju.
Vidiš kako se ti tamo gde tebi odgovara slažeš sa bratom Davidom i navodiš ga kao argument, ali zato tamo gde se ne slažeš sa njim mu repliciraš ovde na forumu.
Nije dovoljno hraniti se rečju, već i postupati u skladu sa reči, biti joj poslušan,U suprotnom naš um će biti pun informacija a naš život u neredu.Poznajem par takvih osoba i tuga ih je pogledati, a sve znaju, ali život njihov svedoči protiv njih da to što veruju i znaju nije dovoljno. Vidiš i đavoli i veruju i znaju, i sotona je neko ko poznaje reč bolje nego i ti i ja zajedno, ali mu to ne pomaže. Tako isto neće pomoći nekome njegova vera ako se ona ne očituje u njegovom praktičnom životu,takva vera je kaže apostol Jakov mrtva. Činjenica je da bez vere je nemoguće ugoditi Bogu, i činjenica je da ta vera dolazi od reči Božije, ali to nije sve ima još .Potrebno je da ta vera bude potvrđena kroz naš život i ponašanje.Apostol Pavle i Jakov to jako dobo objašnjavaju, samo treba prihvatiti i postupiti po reči i bude sve uredu .

... a kako drugačije ? Mislim da je to jedino pošteno.amos wrote:... Vidiš kako se ti tamo gde tebi odgovara slažeš sa bratom Davidom i navodiš ga kao argument, ali zato tamo gde se ne slažeš sa njim mu repliciraš ovde na forumu.
... je'l to problem ? (ovo je pitanje za tebe)Nije dovoljno hraniti se rečju, već i postupati u skladu sa reči, biti joj poslušan
sumnjam da je tuga pogledati u pravednika po vjeri u Isusa Krista. Dakako, ako Duh Kristov zbilja živi u njima. Usput što ti misliš u čemu je bila razlika između onih što su svoje dovratke označili krvlju, kao što im je rečeno, i onih drugih ? I između jednog i drugog razbojnika na križu, jednoga s lijeve, a drugoga s desne strane ? Samo u ispovijedanju istine i prihvaćanju pravednosti po vjeri.,U suprotnom naš um će biti pun informacija a naš život u neredu.Poznajem par takvih osoba i tuga ih je pogledati
... zato što On nije na Božjoj strani, ne pokorava se Bogu, da ga spasi ... znanje je beskorisno.... a sve znaju, ali život njihov svedoči protiv njih da to što veruju i znaju nije dovoljno. Vidiš i đavoli i veruju i znaju, i sotona je neko ko poznaje reč bolje nego i ti i ja zajedno, ali mu to ne pomaže
... pa sigurno. Tako isto neće pomoći nekome njegova vera ako se ona ne očituje u njegovom praktičnom životu,takva vera je kaže apostol Jakov mrtva.
... što još ? Bog ne govori ništa o tome, On kaže "ako vjeruješ", "samo vjeruj", itd. da sada ne nabrajam ...Činjenica je da bez vere je nemoguće ugoditi Bogu, i činjenica je da ta vera dolazi od reči Božije, ali to nije sve ima još .
... dakako da je potvrđena, to se itekako vidi, a naročito na prihvaćanju jednakih nama, pravednika po vjeri.Potrebno je da ta vera bude potvrđena kroz naš život i ponašanje.
Da, treba ih shvatiti na ispravan način, u Duhu.Apostol Pavle i Jakov to jako dobo objašnjavaju, samo treba prihvatiti i postupiti po reči i bude sve uredu .

Čovjek & Riječ wrote:.. je'l to problem ? (ovo je pitanje za tebe)
Onima koji su Božiji sinovi njima to nije problem, oni žive od svake Božije reči i veruju svaku Božiju reč. A za tebe jel problem ?
sumnjam da je tuga pogledati u pravednika po vjeri u Isusa Krista. Dakako, ako Duh Kristov zbilja živi u njima. Usput što ti misliš u čemu je bila razlika između onih što su svoje dovratke označili krvlju, kao što im je rečeno, i onih drugih ? I između jednog i drugog razbojnika na križu, jednoga s lijeve, a drugoga s desne strane ? Samo u ispovijedanju istine i prihvaćanju pravednosti po vjeri.
Vidiš od tih što su mazali vrata su ušli samo Joshua i Kaleb u obećanu zemlju.Kužiš ? Sa druge strane meni je tuga videti ljude koji vode gubitnički život samo zato što još uvek u njima preovlađuje ljubav prema svetu, iako su puni znanja i govore da su po veri pravednici, njihov život je jadan i tužan i ne očituje nikakvu pobedu nad grehom koju garantuje ta ista krv u koju kažu da se pouzdaju.
... zato što On nije na Božjoj strani, ne pokorava se Bogu, da ga spasi ... znanje je beskorisno.
Tako onda se slažemo da nije dosta znati i verovati, već je potrebno i pokoravati se Bogu i Njegovoj reči.
što još ? Bog ne govori ništa o tome, On kaže "ako vjeruješ", "samo vjeruj", itd. da sada ne nabrajam ...
To baš i nije tačno evo jedan deo samo :
Mat 7:26 A svaki koji sluša ove moje riječi a ne izvršuje ih, on će biti kao čovjek lud koji sazida kuću svoju na pijesku: Mat 7:27 I udari dažd, i dođoše vode, i dunuše vjetrovi, i udariše u kuću onu, i pade, i raspade se strašno.
Svakako da je vera nešto što je prva stvar koja nam je potrebna da bi ušli u poslušnost, ali nemojmo se zavaravati , postoje standardi koji pokazuju jasno kakav je a kakav nije jedan pravi vernik . Postoje karakteristike. Možemo o tome dublje nije problem.
... dakako da je potvrđena, to se itekako vidi, a naročito na prihvaćanju jednakih nama, pravednika po vjeri.
To nije potvrda, potvrda je posvećen život.U biti rast u posvećenju kroz delovanje Božijeg Duha na čoveka i čovekova poslušnost i otvorenost za korekcije.Ali recimo čovek koji još uvek nije izašao na kraj sa porocima, one je još uvek u mleko fazi i nema šanse da potvrdi bilo čime da je dobio slobodu, jer krv oslobađa od poroka.No to ne važi za novo obraćene, ali već posle nekog vremena prvi plodovi terbaju početi da se pojavljuju, u vidu odbacivanja poroka.Alkohol, kocka, cigarete, seksualni nemoral itd...To je na početku, u fazi pijenja mleka.To što jedan drugog prihvata neko to ne znači ništa, i pijanac će za pijanca reći da je dobar, jer su isti.Ali kada se pojavi neko ko je trezven videće se razlika.Tako i mi moramo očitovati razliku od ovog sveta ako smo Hristovi.
Da, treba ih shvatiti na ispravan način, u Duhu.
To se u potpunosti slažem, treba ih staviti tako kako piše bez izokretanja na svoju propast kako kaže apostol Petar . Jer oni su ih u Duhu pisali pa taj Duh i treba prihvatiti, svaki duh koji se suproti reči nije od Boga, jer Bog je uvek sa svojom reči .

Apsolutno neamos wrote:... Onima koji su Božiji sinovi njima to nije problem, oni žive od svake Božije reči i veruju svaku Božiju reč. A za tebe jel problem ?
Ne, to nije istina, istina je da je Smrt mimoišla SVE koji su (kako ti kažeš) "mazali vrata". Mazanje vrata bilo je ono što je Bog tražio, isto kao što je tražio samo pogled na mjedenu zmiju podignutu na stup, u pustinji da bi ozdravio ljude od ujeda otrovnica (grijesi), ili kao što je tražio od Petra da zadrži pogled na Njemu kako ne bi potonuo.Vidiš od tih što su mazali vrata su ušli samo Joshua i Kaleb u obećanu zemlju.Kužiš ? ...
A Jošua i Kaleb su primjeri ustrajne vjere u svim i najtežim okolnostima i kada je izgledalo nemoguće, oni su vjerovali Bogu i išli dalje prema obećanoj zemlji. I Bog im je pokazao da je Njegovo obećanje nepromjenjivo, doveo ih je tamo srušivši sve prepreke koje su stajale pred njima.
Živiti pravednost po vjeri, a ne po djelima, upravo je to što kažeš; pokoravanje Božjoj Riječi... Tako onda se slažemo da nije dosta znati i verovati, već je potrebno i pokoravati se Bogu i Njegovoj reči.
Ovo potvrđuje ono što sam prije rekao, ako čovjek kaže da vjeruje, a zapravo ne živi to, on zapravo ne izvršuje Riječ Božju, on zavarava sam sebe ...Mat 7:26 A svaki koji sluša ove moje riječi a ne izvršuje ih, ...
Dobra ideja: "(pravi) plodovi vjere"... postoje standardi koji pokazuju jasno kakav je a kakav nije jedan pravi vernik . Postoje karakteristike. Možemo o tome dublje nije problem.
Žao mi je, ali bratska ljubav ipak jest potvrda, odnosno plod pravednosti vjere.To nije potvrda, potvrda je posvećen život.
Slažem se, to je za djecu (u Duhu), a poslije ?U biti rast u posvećenju kroz delovanje Božijeg Duha na čoveka i čovekova poslušnost i otvorenost za korekcije.Ali recimo čovek koji još uvek nije izašao na kraj sa porocima, one je još uvek u mleko fazi i nema šanse da potvrdi bilo čime da je dobio slobodu, jer krv oslobađa od poroka.No to ne važi za novo obraćene, ali već posle nekog vremena prvi plodovi terbaju početi da se pojavljuju, u vidu odbacivanja poroka.Alkohol, kocka, cigarete, seksualni nemoral itd...To je na početku, u fazi pijenja mleka.
Da, tako će i pravednik pravednika prihvatiti, jer su isti.To što jedan drugog prihvata neko to ne znači ništa, i pijanac će za pijanca reći da je dobar, jer su isti.
Riječ kaže da se oni koji su Njegovi prepoznaju po ljubavi. Onaj tko nema ljubavi prema bratu, nema ni ljubavi prema Bogu, on je lažac. Tako kaže Riječ.Ali kada se pojavi neko ko je trezven videće se razlika.Tako i mi moramo očitovati razliku od ovog sveta ako smo Hristovi.

Čovjek & Riječ wrote:Ne, to nije istina, istina je da je Smrt mimoišla SVE koji su (kako ti kažeš) "mazali vrata". Mazanje vrata bilo je ono što je Bog tražio, isto kao što je tražio samo pogled na mjedenu zmiju podignutu na stup, u pustinji da bi ozdravio ljude od ujeda otrovnica (grijesi), ili kao što je tražio od Petra da zadrži pogled na Njemu kako ne bi potonuo.
A Jošua i Kaleb su primjeri ustrajne vjere u svim i najtežim okolnostima i kada je izgledalo nemoguće, oni su vjerovali Bogu i išli dalje prema obećanoj zemlji. I Bog im je pokazao da je Njegovo obećanje nepromjenjivo, doveo ih je tamo srušivši sve prepreke koje su stajale pred njima.
Ne, istina je da su svi pomrli u pustinji zbog nevere, jedino su Joshua i kaleb pokazali veru i zato su ušli u obećanu zemlju.Što je i jeste tip ili slika vernika koji je prošao kroz posvećenje i testove i ušao u obećanje. To je istina moj brate i to sve piše u reči , ako želiš stihove da ti pokažem nema nikakvih problema. Mada mislim da i ti to jako dobro znaš. Bog svakako pomaže i pravednima i nepravednima i to nije nikakav dokaz ničega, od 1o gubavaca samo se jedan vratio, gomile ljudi su bile oslobođene i isceljene no nisu svi postali Isusovi učenici. To je isto istina zar ne ?
Živiti pravednost po vjeri, a ne po djelima, upravo je to što kažeš; pokoravanje Božjoj Riječi
Vera koja se ne očituje u delima je mrtva kaže apostol Jakov.Onaj koji sluša, veruje i izvršava reč Božiju to je pokoravanje.
Mat 7:21 Neće svaki koji mi govori: Gospode! Gospode! ući u carstvo nebesko; no koji čini po volji oca mojega koji je na nebesima. Mat 7:22 Mnogi će reći meni u onaj dan: Gospode! Gospode! nijesmo li u ime tvoje prorokovali, i tvojijem imenom đavole izgonili, i tvojijem imenom čudesa mnoga tvorili? Mat 7:23 I tada ću im ja kazati: nikad vas nijesam znao; idite od mene koji činite bezakonje.
Žao mi je, ali bratska ljubav ipak jest potvrda, odnosno plod pravednosti vjere.
Bratska ljubav koji proizilazi iz posvećenog života jeste sam vrh osobine savršenog čoveka.No da razmotrimo šta je bratoljublje. Reč kaže ljubite se delom i istinom, dakle mi treba ako smo braća da budemo otovreni jedni prema drugima i to je osobina bratoljublja zar ne ? Onda druga stvar da bi neko bio naš brat mi ga trebamo i poznavati zar ne ? Apostol Pavle kaže da se ne družimo sa nazovi braćotom koji bi bio:
1Co 5:11 A sad vam pisah da se ne miješate ako koji koji se brat zove, postane kurvar, ili tvrdica, ili idolopoklonik, ili kavgadžija, ili pijanica, ili hajduk; s takovima da i ne jedete.
Dakle to su neke osobine koje neki čovek koji je naš brat nebi tebao da ima, ako ih ima on onda nije naš brat, naravno ne treba da ga mrzimo niti bilo šta loše da mu smeramo, ali trebamo biti iskreni i otvoreni sa njim da takvo ponašanje nije ispravno i dok ga ne ispravi ne može biti sa nama . Tako da bratoljublje važi za one koji su ispravni u tim stvarima, jer tek onda su naša braća.Naravno na forumima smo dužni da verujemo jedni drugima da mi nismo takvi , jer ne postoji mogućnost osim ako se lično upoznamo to da se proveri, što sam i uradio sa nekim članovima, no sa nekim nisam bio u mogućnosti pa šta ću moram da pretpostavljam da žive ispravan život i da im verujem na reč.
Tako da brat ljubi brata koji je stvarno brat i koji živi ispravan život, no ako ne živi dužan ga je opomenuti i nakon toga ako to ne uspe izbegavati.
Sa druge strane osoba koja ima bratoljublje a nema posvećen život je samo glumac koji bratoljublje zasniva na emocijama i naravno pošto živi pogrešnim životom moćiće da ljubi sve koji imaju isto perje kao i on, no one koji žive posvećen život uvek će doživljavati kao legaliste.U tom smislu pijanac uvek podržava pijanca, ali u pitanju šta nas reč uči kakvi trebamo biti, mora postojati razlika između deteta Božijeg i sveta, jel se slažemo po tom pitanju ?
Slažem se, to je za djecu (u Duhu), a poslije ?
Pa kada je se očistio od poroka raste u posvećenju kroz menjanje karaktera, i načina razmišljanja,zamenjujući ovosvetski način razmišljanja Hristovim
Da, tako će i pravednik pravednika prihvatiti, jer su isti.
Slažem se .Prirodni telesni uvek progoni duhovnog, telesni progoni telesnog, ali duhovni uvek poštuje duhovnog iako ga može po koji put korigovati.
Riječ kaže da se oni koji su Njegovi prepoznaju po ljubavi. Onaj tko nema ljubavi prema bratu, nema ni ljubavi prema Bogu, on je lažac. Tako kaže Riječ.
Tako je i to je istina isto, mora imati i jedno i drugo. Mora imati i posvećen(odvojen od sveta život) i bratoljublje . Jedno bez drugog ne može kao što sam gore objasnio, ako ima bratoljublje a nema posvećenost onda je samo jedan licemer , a kroz posvećenje stiže do bratoljublja. Bratoljublje dolazi na kraju kao zadnji stepenik pred zapečaćenje Svetim Duhom.
2Pe 1:5 I na samo ovo okrenite sve staranje svoje da pokažete u vjeri svojoj dobrodjetelj, a u dobrodjetelji razum, 2Pe 1:6 A u razumu uzdržanje, a u uzdržanju trpljenje, a u trpljenju pobožnost, 2Pe 1:7 A u pobožnosti bratoljublje, a u bratoljublju ljubav. 2Pe 1:8 Jer kad je ovo u vama, i množi se, neće vas ostaviti lijene niti bez ploda u poznanju Gospoda našega Isusa Hrista.
Kao što vidiš mnoge stvari predhode pravom biblijskom bratoljublju, treba se penjati tim stepenicima da bi se moglo reći ja imam bratoljublje i na kraju ljubav.
No čini mi se da se danas bratoljublje zasniva na nekim drugim principima koji nisu utemeljeni na bibliji. Prava ljubav je kako smo već rekli korektivna i potpuno iskrena (ništa ne krije) . Bratoljublje bez iskrenosti u odnosima je samo farsa koja služi svojoj svrsi , manipulacija emocijama i ništa drugo. Imao sam jednog prijatelja koji je posedovao takvu vrstu "bratoljublja" , pa ne pričam napamet već iz iskustva.

... poškropite krvlju iz zdjele nadvratnik i oba dovratnika. Neka nitko ne izlazi preko kućnih vrata do jutra. Kad Jahve bude prolazio da pobije Egipćane, zapazit će krv na nadvratniku i na oba dovratnika, pa će mimoići ta vrata i neće dopustiti da Zatornik uđe u vaše kuće da hara. Ovu uredbu držite u svim vremenima kao zakon za se i djecu svoju.amos wrote:... Ne, istina je ...
Mislim da je ovo jasno rečeno ?
I mislim da se potpuno jasno vidi da nije do ičega drugoga, nego samo i isključivo do krvi. Neznam hoće li se "Jakov" složiti sa ovim, ali ako neće poručujem mu da je nosilac nekog drugog evanđelja. Međutim ja vjerujem da se Jakov potpuno slaže sa ovim, naime (prava) vjera je djelotvorna : jer ona tvori i pravednost i daje mir koji nadilazi razum i daje Kristov Duh i bratoljublje, kao i ljubav prema bližnjemu. Ako tko toga nema, neka ne laže pred Bogom, jer njegova vjera nije potvrđena plodom, nije djelotvorna. Kada ovo kažem, neka mi Bog bude milostiv i oprosti sve moje grijehe, jer čovjek sam nečistih usana, ali hvala Kristu Isusu, jer u Njemu sam opravdan i svi grijesi su mi pokriveni Njegovom krvlju.
Amen !Jer kad je ovo u vama, i množi se, neće vas ostaviti lijene niti bez ploda u poznanju Gospoda našega Isusa Hrista. Kao što vidiš mnoge stvari predhode pravom biblijskom bratoljublju, treba se penjati tim stepenicima da bi se moglo reći ja imam bratoljublje i na kraju ljubav.
Amen ! Ja ih znam puno koji svoje bratoljublje temelje upravo na takvim (lošim) principima, bez iskrenosti su u odnosima, jedno govore, drugo misle, a treće rade. Kao pogani.No čini mi se da se danas bratoljublje zasniva na nekim drugim principima koji nisu utemeljeni na bibliji. Prava ljubav je kako smo već rekli korektivna i potpuno iskrena (ništa ne krije) . Bratoljublje bez iskrenosti u odnosima je samo farsa koja služi svojoj svrsi , manipulacija emocijama i ništa drugo. Imao sam jednog prijatelja koji je posedovao takvu vrstu "bratoljublja" , pa ne pričam napamet već iz iskustva.

Dakako da se slažemo, dijete Božje, samim tim što je dijete Božje, odvojeno je od ovoga svijeta i od svega nečistog, svega što nije posvećeno krvlju Kristovom. Dijete Božje odvojeno je, ne zato što se ono odvojilo, nego zato što ga je svijet odbacio, zato što svijet jednostavno funkcionira na drugim temeljima, u drugom duhu, na drugačijoj istini ... itd. Dijete Božje (ipak) ide u svijet da bi tamo donijelo svjetlo i slavu Božju, ide kao ovca među vukove, ali mudro i sa silom Božjeg Duha ljubavi i milosrđa.amos wrote:... Sa druge strane osoba koja ima bratoljublje a nema posvećen život je samo glumac koji bratoljublje zasniva na emocijama i naravno pošto živi pogrešnim životom moćiće da ljubi sve koji imaju isto perje kao i on, no one koji žive posvećen život uvek će doživljavati kao legaliste.U tom smislu pijanac uvek podržava pijanca, ali u pitanju šta nas reč uči kakvi trebamo biti, mora postojati razlika između deteta Božijeg i sveta, jel se slažemo po tom pitanju ? ...
Reci ti meni kako je uopće moguće imati bratoljublje, a nemati posvećen život ? Naime bratoljublje upravo proizlazi iz ljubavi prema onome koji je Posvetitelj. Ako je netko posvećen krvlju Kristovom (put u svetinju nad svetinjama otvoren je krvlju Kristovom, otvoren nakon križa Kristova, kad se zastor koji je još uvijek bio prepreka u Božju prisutnost razderao od Boga, odozgor na dolje, otvarajući nam put k Njemu), onda dobro zna što je Isus mislio pod onim kada je rekao; idite i naučite što znači : milosrđe mi je milo, a ne žrtva.

Čovjek & Riječ wrote:Dakako da se slažemo, dijete Božje, samim tim što je dijete Božje, odvojeno je od ovoga svijeta i od svega nečistog, svega što nije posvećeno krvlju Kristovom. Dijete Božje odvojeno je, ne zato što se ono odvojilo, nego zato što ga je svijet odbacio, zato što svijet jednostavno funkcionira na drugim temeljima, u drugom duhu, na drugačijoj istini ... itd. Dijete Božje (ipak) ide u svijet da bi tamo donijelo svjetlo i slavu Božju, ide kao ovca među vukove, ali mudro i sa silom Božjeg Duha ljubavi i milosrđa.amos wrote:... Sa druge strane osoba koja ima bratoljublje a nema posvećen život je samo glumac koji bratoljublje zasniva na emocijama i naravno pošto živi pogrešnim životom moćiće da ljubi sve koji imaju isto perje kao i on, no one koji žive posvećen život uvek će doživljavati kao legaliste.U tom smislu pijanac uvek podržava pijanca, ali u pitanju šta nas reč uči kakvi trebamo biti, mora postojati razlika između deteta Božijeg i sveta, jel se slažemo po tom pitanju ? ...
Reci ti meni kako je uopće moguće imati bratoljublje, a nemati posvećen život ? Naime bratoljublje upravo proizlazi iz ljubavi prema onome koji je Posvetitelj. Ako je netko posvećen krvlju Kristovom (put u svetinju nad svetinjama otvoren je krvlju Kristovom, otvoren nakon križa Kristova, kad se zastor koji je još uvijek bio prepreka u Božju prisutnost razderao od Boga, odozgor na dolje, otvarajući nam put k Njemu), onda dobro zna što je Isus mislio pod onim kada je rekao; idite i naučite što znači : milosrđe mi je milo, a ne žrtva.
Pa ne može, zato sam i rekao da je onak koji ima bratoljublje a nema posvećen život samo jedan licemer. On glumi bratoljublje nekad i samom sebi, jer meša emocije sa bratoljubljem ili pak sa ljubavi .
Ali se može ponašati kao da ima bratoljublja, no unutar sebe prikriva mržnju.Ima jedan stih koji to dobro opisuje :
Psa 55:21 Usta su im meka kao maslo, a na srcu im je rat. Riječi su im blaže od ulja, ali su goli mačevi.
Pročitaj ceo psalm vidi o čemu se radi i o čemu govorim.
Nadam se da me razumeš o čemu sam mislio. Ljubazni govor nije uvek ljubav, i oštar nije nedostatak ljubavi. Otac kad kazni sina ne znači da ga ne voli, i brat kad odbaci brata ne znači da ga ne voli , nego odbacivanje je način discipline opisan u bibliji. O tome govorim . Istina je ono što je ljubav , iskrenost brata prema bratu i otovrenost, poverenje između braće to je ljubav.ako nema poverenja nema ni bratoljublja.Jel se slažemo ? Kda je poverenje narušeno , narušeno je i bratoljublje , ali to ne znači da je ljubav narušena, je ono što je iznad bratoljublja je ljubav. Tako da prihvatanje nekog ko nije ispravan nije bratoljublje već naprotiv činjenje medveđe usluge i držanje u zabludi osobe koja bi mogla postati pravim bratom ako joj se to direktno saopšti.

To je to ! Amen.amos wrote:... Pa ne može, zato sam i rekao da je onak koji ima bratoljublje a nema posvećen život samo jedan licemer. On glumi bratoljublje nekad i samom sebi, jer meša emocije sa bratoljubljem ili pak sa ljubavi .
Ali se može ponašati kao da ima bratoljublja, no unutar sebe prikriva mržnju.Ima jedan stih koji to dobro opisuje :
Psa 55:21 Usta su im meka kao maslo, a na srcu im je rat. Riječi su im blaže od ulja, ali su goli mačevi. Pročitaj ceo psalm vidi o čemu se radi i o čemu govorim.
Nadam se da me razumeš o čemu sam mislio. Ljubazni govor nije uvek ljubav, i oštar nije nedostatak ljubavi. Otac kad kazni sina ne znači da ga ne voli, i brat kad odbaci brata ne znači da ga ne voli , nego odbacivanje je način discipline opisan u bibliji. O tome govorim . Istina je ono što je ljubav , iskrenost brata prema bratu i otovrenost, poverenje između braće to je ljubav.ako nema poverenja nema ni bratoljublja.Jel se slažemo ? Kda je poverenje narušeno , narušeno je i bratoljublje , ali to ne znači da je ljubav narušena, je ono što je iznad bratoljublja je ljubav. Tako da prihvatanje nekog ko nije ispravan nije bratoljublje već naprotiv činjenje medveđe usluge i držanje u zabludi osobe koja bi mogla postati pravim bratom ako joj se to direktno saopšti.
... kao da ima bratoljublja, no unutar sebe prikriva mržnju. Ima jedan stih koji to dobro opisuje :
Usta su im meka kao maslo, a na srcu im je rat. Riječi su im blaže od ulja, ali su goli mačevi.
Međutim takvi ne mogu izdržati predugo, njihova prava (vučja) narav prije ili kasnije izbije na vidjelo. Kod onih drugih, koji su prava braća, (L)ljubav pokriva sve grijehe. Njihova ljubav je postojana i ne može je ništa uzdrmati, jer je odgovor na ljubav Božju (i zapovijed) koju su primili.
Pričamo o bratoljublju na temi o svetosti, međutim ja upravo mislim i vjerujem da je to usko povezano, ako je netko krvlju Isusovom posvećen, taj je i pravi brat. Pa braća smo jedino (a to nije uopće malo, to je najviše, najčvršće bratstvo) po krvlju Isusa Krista.
Tko nije posvećen krvlju Kristovom, nije ni brat. To su oni od tijela rođeni koji (i to u ime Božje) progone braću, dok im ovi svjedoče Krista razapetoga podnoseći pri tome njihovo pljuvanje. Ali i Krist je patio odvojen (izvan grada, izvan tabora), zar ne ?

Page 4 of 6 •
1, 2, 3, 4, 5, 6 
Similar topics» Spas od zubarske bušilice - liječenje zubi plazmom
» Svjetlosno zagađenje
» Učenje
» Mučenje životinja
» Liječenje zvukom
» Svjetlosno zagađenje
» Učenje
» Mučenje životinja
» Liječenje zvukom