Logirajte se na forum
(ako se ne želite logirati sada, izaberite "Do not display again")

Jezuiti red obrazovanih ubica ?

View previous topic View next topic Go down

Jezuiti red obrazovanih ubica ?

Post by amos on 2010-03-18, 23:25

Upravo sam uzeo da pročitam knjigu od Dr. Alberta Romera Rivere i to me je pokrenulo da postavim ovu temu. Vole bih da zajedno se bavimo jednim redom Katoličke konfesije. U pitanju su Jezuiti. Slušajući i čitajući o njima pomalo mi vuči konspirativno, no sklon sam da verujem da oni ka red stvarno čine svari za koje ih optužuju. Pa evo jedno mesto gde bi mogli da postavimo svoja saznanja.

amos

Broj postova: 540

View user profile

Back to top Go down

Re: Jezuiti red obrazovanih ubica ?

Post by Čovjek & Riječ on 2010-03-19, 08:45

amos wrote:Upravo sam uzeo da pročitam knjigu od Dr. Alberta Romera Rivere i to me je pokrenulo da postavim ovu temu. Vole bih da zajedno se bavimo jednim redom Katoličke konfesije. U pitanju su Jezuiti. Slušajući i čitajući o njima pomalo mi vuči konspirativno, no sklon sam da verujem da oni ka red stvarno čine svari za koje ih optužuju. Pa evo jedno mesto gde bi mogli da postavimo svoja saznanja.
Jezuiti su Isusovci ?
Ako jesu, upoznao sam osobno neke od njih, posjetio sam njihove "duhovne vježbe" nedavno, a bio sam prije nekoliko godina i na jednom višednevnom seminaru koji su oni organizirali. U svemu tome nisam primjetio ništa "čudno, odnosno nešto što bi "iskakalo" od "uobičajenih zbivanja" na području kršćanske duhovnosti. Čak štoviše, možda je utisak bio pozitivniji nego kod nekih drugih "kršćanskih duhovnih grupacija". To je ono što ja znam, ako ti znaš nešto (provjereno) više, iznesi to; što se tiče naslova teme, mislim da je on poprilično pretenciozan i (već) nosi osudu u sebi. Mene podsjeća na naslove današnjih tiskovina kojima je najveći motiv i cilj izazvati senzaciju, pa neznam koliko je to nama ovdje interesantno brate amose ? Uostalom, koliko se može vjerovati bivšem isusovcu Dr. Albertu Romeru Riveri, koji su njegovi motivi ? To što je "postao protestant" ne vidim kao nešto što bih imperativno gledao pozitivno, možda bih više cjenio da se za svoju (novu) vjeru borio tamo gdje je i prije bio ?

Čovjek & Riječ

Broj postova: 608

View user profile

Back to top Go down

Post by amos on 2010-03-19, 12:04

Čovjek & Riječ wrote:]Jezuiti su Isusovci ?

Jesu
Ako jesu, upoznao sam osobno neke od njih, posjetio sam njihove "duhovne vježbe" nedavno, a bio sam prije nekoliko godina i na jednom višednevnom seminaru koji su oni organizirali. U svemu tome nisam primjetio ništa "čudno, odnosno nešto što bi "iskakalo" od "uobičajenih zbivanja" na području kršćanske duhovnosti. Čak štoviše, možda je utisak bio pozitivniji nego kod nekih drugih "kršćanskih duhovnih grupacija".

Pa čudno mi je da si uopšte bio na skupovima koje organizuju katolici, no tvoja stvar.
To je ono što ja znam, ako ti znaš nešto (provjereno) više, iznesi to;

Pa u biti sam pokrenuo temu iz svog nekog razloga, nemam provereneo ništa gledao sam neke dokumentarce, slušao svedočanstva itd... Ali t nije provereno kako kažeš, ili veruješ ili ne veruješ.
što se tiče naslova teme, mislim da je on poprilično pretenciozan i (već) nosi osudu u sebi.

Ja mislim da ne nosi osudu, ima znak pitanja na kraju tako da je to otvoreno pitanje kao što sam naveo i u početnom postu.
Mene podsjeća na naslove današnjih tiskovina kojima je najveći motiv i cilj izazvati senzaciju, pa neznam koliko je to nama ovdje interesantno brate amose ?

Meni jeste zato sam i pokrenuo, čisto da vidim ko ima kakve stavove o tom kontraverznom redu, o kome se budimo iskreni već uveliko priča na sve strane.
Uostalom, koliko se može vjerovati bivšem isusovcu Dr. Albertu Romeru Riveri, koji su njegovi motivi ? To što je "postao protestant" ne vidim kao nešto što bih imperativno gledao pozitivno, možda bih više cjenio da se za svoju (novu) vjeru borio tamo gdje je i prije bio ?

Pa to si upravu, ali zašto bi se onda po tom osnovu verovalo i tebi i meni. Ko si ti i ko sam ja? Dalo znamo koji su motivi, ili jednostavno verujemo jedan drugom da su dobri?
Kritički posmatram tekst koji govori o tom čoveku, mnoge stvari koje je rekao se poklapaju sa mojim saznanjima iz poruke Brata Branhama, datumi isto tako, poprilično je izneo jasno naučavanja koja uništavaju biblijski Hrišćanstvo kako liberalna previše tako i konzervativna previše. Očevidac je, bio je tu, radio te stvari. Koliko se može verovati bivšem narkomanu? U tom se slučaju može jednako verovati i bivšem Jezuiti. No ja sam to postavio samo kao nešto o čemu bi svi trebali da damo svoj stav , tvoj sam čuo i to je i bio jedan od razloga iz kojeg sam postavio temu.
Svako dobro.

amos

View user profile

Back to top Go down

Post by amos on 2010-03-21, 12:01

Čisto da malo potkrepimo tvrdnje Rivere, ne kažem da je izveštaj Dr, Rivere nešto na čemu bi trebali graditi temelje svojeg verovanja, ali da je izrekao gomilu provereno tačnih reči to u potpunosti tvrdim. Dali su ti Jezuiti to zašta ih optužuju verujem da jesu, dali je Dr. Rivera baš sve rekao u potpunosti tačno, nisam siguran, ali verujem da dobrom delu njegovog izveštaja treba pridati veliku važnost pre nego bude kasno.Ovo je izvod iz novina sa linka http://danas.net.hr/svijet/page/2010/02/19/0325006.html
Isusovačke škole u Njemačkoj našle su se u središtu skandala zbog seksualnog zlostavljanja više od stotinu učenika. Žrtve, sada već odrasle osobe, prijavljuju se gotovo svakodnevno.

Od odvjetnice Ursule Raue, koju je isusovački red ovlastio da provede istraživanja o ovom skandalu, doznaje se da se dosadjavilo 115 do 120 bivših polaznika isusovačkih kolegija koji su pretrpjeli seksualna zlostavljanja. Doznaje se da je u seksualnom zlostavljanju učenika po njemačkim školama i internatima u Berlinu, Bonnu, Hamburgu i St. Blasiusu, sudjelovalo dvanaestero bivših pedagoga, među kojima su i dvije žene.
Odvjetnica Raue je izjavila i kako je nekoliko žrtava zlostavljanja počinilo samoubojstvo, a mnogi o događajima u školama koji su se odvijalu 80'tih godina nisu željeli pričati do sada.Oni koji su se dosad javili ne zahtjevaju nikakvu materijalnu odštetu, već samo javnu ispriku, a nudi im se i psihološka pomoć, prenosi HRT.Zasada nitko nije prijavio silovanje, no spominje se diranje po intimnim dijelovima tijela, samozadovoljavanje, te manipulacije po tijelu.Oglasio se i provincijal isusovačkog reda u Njemačkoj Stefan Dartmann, te je rekao da je šokiran veličinom skandala. Istaknuo je da su razmjeri ''zastrašujući i sramotni'', osudivši činjenicu da se za ''zlodjela očito znalo, no ništa se nije poduzimalo''.

amos

View user profile

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ on 2010-03-22, 09:40

amos wrote:... Pa to si upravu, ali zašto bi se onda po tom osnovu verovalo i tebi i meni. Ko si ti i ko sam ja? ...
Ma to je sve OK brate Amose, ako nam taj čovjek ima nešto za reći što će nas učiniti boljima pred Bogom, to je dobro ... jednostavno je, mene osobno zanimaju više teme (i služba) koja vodi ka opravdanju, nego one druge koje vode ka osudi. Nekako mi se, znajući da sam griješan, samo Milošću opravdan, ne uzima kamenje u ruke ...

Ovo je prigodna i vrlo životna, (jer je primjenjiva na svakoga od nas) biblijska ilustracija : Zato nemaš isprike, čovječe koji sudiš, tko god ti bio. Jer time što drugoga sudiš, sebe osuđuješ: ta to isto činiš ti što sudiš. Znamo pak: Bog po istini sudi one koji takvo što čine. Misliš li da ćeš izbjeći sudu Božjemu, ti čovječe što sudiš one koji takvo što čine, a sam to isto činiš ? Ili prezireš bogatstvo dobrote, strpljivosti i velikodušnosti njegove ne shvaćajući da te dobrota Božja k obraćenju privodi ? (Rim 2:1-4)

Dakako ovo ne znači brate Amose da se ne može voditi ovakve teme, samo znači da to treba uvijek biti u Duhu Istine i Ljubavi. Problem je u tome što to baš nije lako, (pitanje je koliko je uopće moguće) oslanjajući se na nepouzdane (svjetovne) izvore.

Čovjek & Riječ

Broj postova: 608

View user profile

Back to top Go down

Post by amos on 2010-03-22, 10:40

Čovjek & Riječ wrote:Ma to je sve OK brate Amose, ako nam taj čovjek ima nešto za reći što će nas učiniti boljima pred Bogom, to je dobro ... jednostavno je, mene osobno zanimaju više teme (i služba) koja vodi ka opravdanju, nego one druge koje vode ka osudi. Nekako mi se, znajući da sam griješan, samo Milošću opravdan, ne uzima kamenje u ruke ...

Apsolutno imaš pravo na to, i to ne može niko da ti zabrani. No ja ipak sa druge strane volim da sagledam obe strane istine, i onu koja opravdava i onu koja osuđuje. Volim da znam šta je pogrešno,izopačeno i Bogu gadno a prikriva se pod Njegovim imenom, znajući te stvari mogu se sačuvati da se sam ne isprljam prljavim i odvratnim doktrinama koje se gade Bogu, jer želim da budem čist i okupan, posvećen za svako dobro delo sposoban, i naravno da ugodim Bogu. U tom smislu mo je jako bitno da znam sa kim da se ne mešam jer apostol Pavle kaže:
1Co 5:9 Pisah vam u poslanici da se ne miješate s kurvarima; 1Co 5:10 I to ja ne rekoh za kurvare ovoga svijeta, ili tvrdice, ili hajduke, ili idolopoklonike; jer biste morali izići iz svijeta. 1Co 5:11 A sad vam pisah da se ne miješate ako koji koji se brat zove, postane kurvar, ili tvrdica, ili idolopoklonik, ili kavgadžija, ili pijanica, ili hajduk; s takovima da i ne jedete. 1Co 5:12 Jer šta je meni stalo da sudim i one koji su napolju? Ne sudite li vi one koji su unutra? 1Co 5:13 A one koji su napolju sudiće Bog. Izvadite zloga između sebe.

Iz tog razloga mi je više nego korisno da znam sa kim imam posla da bih na vreme moga da se sklonim , u biti da opomenem prvo i ako hoće idalje da živi pogrešno da se uklonim od takvoga. Ali kada dobijem informaciju da je čitava organizacija takva onda ću se kloniti takve organizacije, mada ako ima neki brat tamo koji je u zabludi njemu ću pokušati da pomognem da izađe, ako neće onda isto važi i za njega.

amos

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics