Biblijske prispodobe
Page 1 of 1 • Share •
Biblijske prispodobe
Otvorila sam ovu temu jer me zanimaju vaša otkrivenja o prispodobama,te kako ih vi vidite.
Nadam se da me nećete doživet opet ka samo sebi razumljivu,a sve što napišem kao moje otkrivenje ,mogu i da obrazložim,a htela bi da nas se što više uključi u ovaj forum,rasprave,jer jedino zajednički možemo da shvatimo sve,tj koliko je to uopšte moguće...biće onoliko znanja koliko nam Bog dozvoli.
Nadam se da me nećete doživet opet ka samo sebi razumljivu,a sve što napišem kao moje otkrivenje ,mogu i da obrazložim,a htela bi da nas se što više uključi u ovaj forum,rasprave,jer jedino zajednički možemo da shvatimo sve,tj koliko je to uopšte moguće...biće onoliko znanja koliko nam Bog dozvoli.

diana***- Broj postova: 68
Re: Biblijske prispodobe
16 Tada uze onih pet kruhova i dvije ribe, pogleda na nebo i blagoslovi ih. Onda ih prelomi i dade ih učenicima, da razdaju narodu.
Kruhovi = muški učenici
Ribe = ženski učenici
Ne radi se o hrani,već o propovedi istine,koja zasićuje "gladan" narod.
11,24 "I zahvalivši prelomi i reče: Uzmite, jedite, ovo je tijelo moje, koje se za vas lomi; ovo činite u moj spomen."
Kruhovi = muški učenici
Ribe = ženski učenici
Ne radi se o hrani,već o propovedi istine,koja zasićuje "gladan" narod.
11,24 "I zahvalivši prelomi i reče: Uzmite, jedite, ovo je tijelo moje, koje se za vas lomi; ovo činite u moj spomen."

Matej 13,12
Doista, onomu tko ima dat će se i obilovat će, a onomu tko nema oduzet će se i ono što ima.
Ko je u milosti božjoj - dat će mu se,a ko nije izgubit će i to što misli da ima...
Doista, onomu tko ima dat će se i obilovat će, a onomu tko nema oduzet će se i ono što ima.
Ko je u milosti božjoj - dat će mu se,a ko nije izgubit će i to što misli da ima...

alona.blue wrote:Otvorila sam ovu temu jer me zanimaju vaša otkrivenja o prispodobama,te kako ih vi vidite.
Gospodin Isus je rekao : ... nasamo bi svojim učenicima sve razjašnjavao (Mar 4:34), a drugima bez prispodobe ne govoraše ... (Mar 4:34).
Učenici su Ga pitali : zašto im govoriš u prispodobama ? (Mat 13:10), a On je rekao : U prispodobama im zborim zato što gledajući ne vide i slušajući ne čuju i ne razumiju ... te se ne obrate pa ih izliječim. (Mat 13:13,15)

Čovjek & Riječ- Broj postova: 589
Čovjek & Riječ wrote:alona.blue wrote:Otvorila sam ovu temu jer me zanimaju vaša otkrivenja o prispodobama,te kako ih vi vidite.
Gospodin Isus je rekao : ... nasamo bi svojim učenicima sve razjašnjavao (Mar 4:34), a drugima bez prispodobe ne govoraše ... (Mar 4:34).
Učenici su Ga pitali : zašto im govoriš u prispodobama ? (Mat 13:10), a On je rekao : U prispodobama im zborim zato što gledajući ne vide i slušajući ne čuju i ne razumiju ... te se ne obrate pa ih izliječim. (Mat 13:13,15)
Slažem se sa tobom brate.Verujem da nema nikakvo misteriozno tumačenje parabola već da ih je Isus rastumačio a mi ih imamo u pismu u toj formi.Što se tiče samih hlebova i ribe , verujem tvrdim i znam da je istina da to nije parabola već događaj koji je se desio u realnosti.Kako to znam pa prvo jasno se navodi da je Isus umnožio i nahranio hlebom i ribom, još jedan argument da se tu nije radilo o duhovnoj hrani je prekor koji Isus upućuje onima koji su došli za Njim kasnije:
Ivan 6.26 Isus im odgovori: Zaista, zaista, kažem vam: tražite me, ali ne stoga što vidjeste znamenja, nego stoga što ste jeli od onih kruhova i nasitili se. 27 Radite, ali ne za hranu propadljivu, nego za hranu koja ostaje za život vječni:
nju će vam dati Sin Čovječji jer njega Otac - Bog - opečati.
Dakle ovde sa Isus kaže da se tu radi o doslovnim hlebovima. Nema loše u tome čitati pismo i treba imati želju videti stvari koje su položene unutra za nas u ovom dobu, naročito kada je tipologija u pitanju.No malo još treba naoštriti nišanske sprave da bi to bilo kako treba i da bi cilj bio pogođen, no svakao svi mi istražujemo pisma da bi pronašli duhovnu hranu za ovaj dan.
Mada što se tiče ove situacije vezane za hlebove nema tu šta mnogo da se raspravlja tu je stvar jasna kao dan, to je bilo čudo i Isus ga je učinio i potvrdio da je on Jahve Jireh, onaj koji proviđa.

amos- Broj postova: 540
alona.blue wrote:...biće onoliko znanja koliko nam Bog dozvoli.
Amen, vjerujem isto tako.

Nemam teksta...ajd OK,onda je zaista nahranio,mada ja verujem da je prenesenog značenja (al to je moje mišljenje)
A kako je tad pretvorio vodu u vino?
Kojim "hemijskim" procesom?
Opio ih je Duhom Svetim,jer tako On deluje

amos wrote:... Što se tiče samih hlebova i ribe ...
Što se tiče ove prispodobe, nekako mi je tu uvijek tu nešto nedostajalo ... nije mi u potpunosti "jasna" (cjelina koja se pojavljuje u evanđeljima). Nadam se (vjerujem) da će mi Gospodin u vremenu koje dolazi otkriti to što mi nedostaje, a do tada ... bit ću strpljiv
Vjerujem da ono što mi nije otkriveno, nije zato otkriveno jer nije još došao trenutak za to ... nisam dorastao. Bog nam daje onoliko koliko možemo upotrijebiti, Njegov je princip : ono što si dobio, daj drugima. Što više dajemo drugima, to više dobijamo od Njega ..., ako uopće ne dajemo gubimo i to što imamo.

... nasamo bi svojim učenicima sve razjašnjavao (Mar 4:34), a drugima bez prispodobe ne govoraše ... (Mar 4:34).
Isprva nisam shvatila čemu to tvoje...jer mi je jasno da oni koji ne spadaju u učenike - da im i nacrtaš objašnjenje-neće ga prihvatit,a ja na ovom forumu vidim više učenika od svih ostalih foruma,pa sam mislila zašto ne?,ionako oni kojima nije dano-neće prihvatit istinu,i smatraće je ka ludost.

alona.blue wrote:Nemam teksta...ajd OK,onda je zaista nahranio,mada ja verujem da je prenesenog značenja (al to je moje mišljenje)
Ne u pitanju je bilo doslovno pretvaranje vode u vino, to je isto realan događaj. Nema tu Hemijskog procesa.Čudo je u pitanju , Isus je Bog koji je hodao u telu, Njemu je sve moguće.U tome i jeste stvar, i zato je to i zapisano da bi mi mogli sada i da bi oni mogli tada da veruju da Isus jeste Bog u telu i na temelju te i takve vere da budemo spaseni Njegovom žrtvom na krstu.
Naravno tu se postavlja moralno pitanje koje alkoholičari i ljbitelji dobre čaše koriste kao izgovor za sebe. Ako je Isus pretvorio vodu u vino, pa mogu valjda i ja da pijem. No svakome će Bog suditi po motivima svakako i to ne treba iti razlog negiranja čuda koje Isus načinio.
Veliki je bio prestup kada na svadbi nestane vina.Gosti bi onda izveli domaćina i kamenovali ga na smrt.Isus im je spasao sa tim čudom život.

ono što si dobio, daj drugima. Što više dajemo drugima, to više dobijamo od Njega ..., ako uopće ne dajemo gubimo i to što imamo.
Pa da,o tome ti i pričam,ako se nekome otkrije nešto,podelićemo.
Ja samo gledam dal ima itko objašnjenje čega kako je meni otkriveno

Znam za vino ,na puno mesta se zabranjuje.
Ja ne pijem više,al onda kad jesam-nije imalo nikakvog efekta,sem lakšeg preuzimanja mene od Duha Svetoga.
Nemožemo se sporit oko toga kako i šta je delovalo u meni,jer to nisi doživeo,a ja sam imala dane jakog utjecaja Duha Svetoga,i bez kapi vina,a delovalo je jače od ikakvog pijanstva,pa zato kažem kako je bilo moguće i u ono vreme ,takvo delovanje Duha Svetoga
Ja ne pijem više,al onda kad jesam-nije imalo nikakvog efekta,sem lakšeg preuzimanja mene od Duha Svetoga.
Nemožemo se sporit oko toga kako i šta je delovalo u meni,jer to nisi doživeo,a ja sam imala dane jakog utjecaja Duha Svetoga,i bez kapi vina,a delovalo je jače od ikakvog pijanstva,pa zato kažem kako je bilo moguće i u ono vreme ,takvo delovanje Duha Svetoga

alona.blue wrote:Znam za vino ,na puno mesta se zabranjuje.
I nemam se nameru sporiti oko toga, nije tema.Tema je prispodobe, tako da ću ostati u okviru toga.

4 Kako je ušao u kuću Božju i pojeo kruhove postavljene, kojih on i družina njegova nijesu smjeli jesti, nego samo svećenici?
I ovde se radi o prenesenom kruhu...
Hrana,duhovna.
Lakše je to ovde zametit,jer stoje uz svećeništvo,samo svećenici su mogli "da se hrane" božjom rečju
Hrana,duhovna.
Lakše je to ovde zametit,jer stoje uz svećeništvo,samo svećenici su mogli "da se hrane" božjom rečju

alona.blue wrote:4 Kako je ušao u kuću Božju i pojeo kruhove postavljene, kojih on i družina njegova nijesu smjeli jesti, nego samo svećenici?
Hrana,duhovna.
Netačno pročitaj u Starom Zavetu 1 Samuelova 21 glava. U pitanju je doslovno hleb koji je sveštenik Abimeleh dao Davidu.

Page 1 of 1