Vjera (što je to za vas ?)
Page 1 of 1 • Share •
Vjera (što je to za vas ?)
Što je za vas vjera ?
Kada se spomene vjera, mislim da svi ljudi imaju drugačiju predodžbu o tome što je zapravo vjera. S obzirom da postoje mnoge skupine ljudi koje su organizirane i povezane u grupe, neki imaju predodžbu o vjeri kao o određenoj pripadnosti nekoj grupaciji, koja slijedi neku doktrinu.
Kada se spomene vjera, mislim da svi ljudi imaju drugačiju predodžbu o tome što je zapravo vjera. S obzirom da postoje mnoge skupine ljudi koje su organizirane i povezane u grupe, neki imaju predodžbu o vjeri kao o određenoj pripadnosti nekoj grupaciji, koja slijedi neku doktrinu.

Čovjek & Riječ- Broj postova: 588
Re: Vjera (što je to za vas ?)
Pa možda bi bilo najbolje da počnemo od biblijske definicije vere:
Hebrejima 11.1 A vjera je već neko imanje onoga čemu se nadamo, uvjerenost u zbiljnosti kojih ne vidimo.
No ako ćemo razmatrati samu reč vera ili verovati nečemu ili nekome.Verovati nekome znati da taj neko ne laže i da to što govori je istina, stoga ako verujemo tom nekome na reč znači da ćemo se ponašati u skladu sa tim.Ako nam neko kaže nemoj stavljati prste u šteker udariće te struja, mi ako mu verujemo nećemo to uraditi, ali ako mu ne verujemo isprobaćemo i udariće nas struja.(onda ćemo verovati zar ne, ali kasno.
) Nečemu dakle ako verujemo nekom zapisu ili nekoj vesti mi ćemo formirati svoj način razmišljanja u odnosu na to nešto.Recimo ako verujemo vremenskoj prognozi mi ćemo poneti kišobran kada oni najave kišu.Tako da postoje različite vrste vera i one se zasnivaju na različitim stvarima.
Kada smo mi u pitanju onda mi svoje verovanje zasnivamo na tome da će Bog uraditi onako kako je rekao i da se stvari odigravaju baš onako kako je On rekao.Od samog početka sve se zasniva na tome dali ćemo verovati Bogu na reč.Dakle po mom shvatanju verovanje Hrišćana je verovanje Bogu na reč da je nešto baš onako kao što je On rekao iako nas pokadkad sama čula uče u nešto suprotno.Uzmimo primer Eve koja je doživela pad jer nije verovala Bogu na reč, verovala je zmijcu zar ne? Ali Bog je rekao ne čini to, taj plod je zabranjen za uživanje zar ne?No čula su je učila drugačije, ona je videla da je to dobro.Ipak Bog je rekao drugačije.Kroz istoriju sve se zasnivalo na tome čuj , zar ne?Kada čuješ reč imaš mogućnost da prihvatiš, ako prihvatiš znači veruješ u reč koju je izrekao Bog.
U puno vreme dolazi sama reč na zemlju i kaže ko ima uho da čuje.Svako ko je poverovao toj reči da je istina i uskladio se toj reči.Stoga ja lično verujem da mi verujemo Božijoj reči, odnosno verujemo Bogu da je reč koju je izrekao istina.Koliko verujemo toliko i živimo.Ako nam po nekom pitanju vera nije jaka , gurnemo prst opečemo se i onda verujemo.
Svaki čovek je rođen sa jednim kapacitetom da veruje, no pitanje je u kojem je smeru upućen taj kapacitet.Ukoliko je taj kapacitet ,koji u početku nije preveliki, upućen ka reči Božijoj onda iz dana u dan kroz različita iskustva Bog izgrađuje tu veru , ali ukoliko je vera usmerena u nekom drugom smeru onda ona donosi plodove na drugoj strani, nažalost ti plodovi nisu spasonosni iako nekada mogu biti začuđujeće delotvorni.
Hebrejima 11.1 A vjera je već neko imanje onoga čemu se nadamo, uvjerenost u zbiljnosti kojih ne vidimo.
No ako ćemo razmatrati samu reč vera ili verovati nečemu ili nekome.Verovati nekome znati da taj neko ne laže i da to što govori je istina, stoga ako verujemo tom nekome na reč znači da ćemo se ponašati u skladu sa tim.Ako nam neko kaže nemoj stavljati prste u šteker udariće te struja, mi ako mu verujemo nećemo to uraditi, ali ako mu ne verujemo isprobaćemo i udariće nas struja.(onda ćemo verovati zar ne, ali kasno.
Kada smo mi u pitanju onda mi svoje verovanje zasnivamo na tome da će Bog uraditi onako kako je rekao i da se stvari odigravaju baš onako kako je On rekao.Od samog početka sve se zasniva na tome dali ćemo verovati Bogu na reč.Dakle po mom shvatanju verovanje Hrišćana je verovanje Bogu na reč da je nešto baš onako kao što je On rekao iako nas pokadkad sama čula uče u nešto suprotno.Uzmimo primer Eve koja je doživela pad jer nije verovala Bogu na reč, verovala je zmijcu zar ne? Ali Bog je rekao ne čini to, taj plod je zabranjen za uživanje zar ne?No čula su je učila drugačije, ona je videla da je to dobro.Ipak Bog je rekao drugačije.Kroz istoriju sve se zasnivalo na tome čuj , zar ne?Kada čuješ reč imaš mogućnost da prihvatiš, ako prihvatiš znači veruješ u reč koju je izrekao Bog.
U puno vreme dolazi sama reč na zemlju i kaže ko ima uho da čuje.Svako ko je poverovao toj reči da je istina i uskladio se toj reči.Stoga ja lično verujem da mi verujemo Božijoj reči, odnosno verujemo Bogu da je reč koju je izrekao istina.Koliko verujemo toliko i živimo.Ako nam po nekom pitanju vera nije jaka , gurnemo prst opečemo se i onda verujemo.
Svaki čovek je rođen sa jednim kapacitetom da veruje, no pitanje je u kojem je smeru upućen taj kapacitet.Ukoliko je taj kapacitet ,koji u početku nije preveliki, upućen ka reči Božijoj onda iz dana u dan kroz različita iskustva Bog izgrađuje tu veru , ali ukoliko je vera usmerena u nekom drugom smeru onda ona donosi plodove na drugoj strani, nažalost ti plodovi nisu spasonosni iako nekada mogu biti začuđujeće delotvorni.

amos- Broj postova: 540
Pa za početak bi trebalo definirati o kakvoj je vjeri riječ?
No iz nekog globalnog konteksta odgovaram isto kao i amos:
No iz nekog globalnog konteksta odgovaram isto kao i amos:
A vjera je već neko imanje onoga čemu se nadamo, uvjerenost u zbiljnosti kojih ne vidimo.
neaktivan- Broj postova: 126

I sad mi je sinulo, baš smo neki dan imali riječ o darovima Duha, i tako je taj dan bio dar vjere na repertoaru. Pa me zanima, dali bi se to nekako moglo staviti na server, pa da se može download i preslušati?

Nakon što ste braćo iskazali biblijsku definiciju vjere i razjasnili sam pojam, možemo li se složiti u slijedećem : vjera (i opet : isključivo vjera) je način i put na koji se otpada od Boga i način i put na koji se dolazi k Bogu u Njegovo prisustvo i Njegov blagoslov ?
Naime, znamo da smo nevjerom (neposlušnošću) Adamovom otpali od Boga izgubivši Njegov blagoslov, a vjerom, odnosno poslušnošću Isusovom (novi, životvorni Adam) opet dobili blagoslov, život koji nam je Bog namjenio.
Biblija kaže : A bez vjere nemoguće je omiljeti Bogu jer tko mu pristupa, vjerovati mora da postoji i da je platac onima koji ga traže. (Heb 11:6)
Naime, znamo da smo nevjerom (neposlušnošću) Adamovom otpali od Boga izgubivši Njegov blagoslov, a vjerom, odnosno poslušnošću Isusovom (novi, životvorni Adam) opet dobili blagoslov, život koji nam je Bog namjenio.
Biblija kaže : A bez vjere nemoguće je omiljeti Bogu jer tko mu pristupa, vjerovati mora da postoji i da je platac onima koji ga traže. (Heb 11:6)

Čovjek & Riječ wrote:Nakon što ste braćo iskazali biblijsku definiciju vjere i razjasnili sam pojam, možemo li se složiti u slijedećem : vjera (i opet : isključivo vjera) je način i put na koji se otpada od Boga i način i put na koji se dolazi k Bogu u Njegovo prisustvo i Njegov blagoslov ?
u potpunosti se slažem sa tobom brate, i baš sam taj stih Hebreji 11,6 htio sljedeći iznjeti, ali vidim da si to ti učinio.
Međutim da neispadne da ističemo "samo vjeru" iznjeo bih stihove Jakova - brata (polubrata, jer imaju istu majku, ali ne i oca) Gospodinovog, "Što koristi, braćo moja, ako tko rekne da ima vjeru, a djela nema? Može li ga vjera spasiti? Ako su koji brat ili sestra goli i bez hrane svagdanje pa im tkogod od vas rekne: "Hajdete u miru, grijte se i sitite", a ne dadnete im što je potrebno za tijelo, koja korist? Tako i vjera: ako nema djela, mrtva je u sebi. Inače, mogao bi tko reći: "Ti imaš vjeru, a ja imam djela. Pokaži mi svoju vjeru bez djela, a ja ću tebi djelima pokazati svoju vjeru. Ti vjeruješ da je jedan Bog? Dobro činiš! I đavli vjeruju, i dršću." Hoćeš li spoznati, šuplja glavo, da je vjera bez djela jalova/mrtva?" (Jk. 2, 14-20) pa da prokomentiramo iste.
Mislim da se odgovor na tu podebljanu izjavu nalazi u samom kontekstu toga pisma. A ide ovako: "Ako su koji brat ili sestra goli i bez hrane svagdanje pa im tkogod od vas rekne: "Hajdete u miru, grijte se i sitite", a ne dadnete im što je potrebno za tijelo, koja korist?" što se tu govori jest da ako vjerujemo, za posljedicu te vjere čemo imati posljedicu poslušnosti toj vjeri. Jer kao što Pavle to vrlo jednostavno/preljepo iznosi u poslanici Efežanima 2, 8-10: "Ta milošću ste spašeni po vjeri! I to ne po sebi! Božji je to dar! Ne po djelima, da se ne bi tko hvastao. Njegovo smo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela, koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo." tako i mi, ako vjerujemo za posljedicu čemo imati i rodove toga što vjerujemo. Jer tako Krist kaže, da če se po rodovima (a ne po uvjerenjima) prepoznati dobro stablo od lošega. Naravno, ukoliko odemo u drugu krajnost i djelima "dokazujemo" vjeru i sebi i drugima i Bogu samome, tada opet nevalja, jer djela uzimamo kao svoju zaslugu na osnovu koje čemo biti "palčeni". Doista i bit čemo plačeni po djelima, ali ne našima, več Božjima u nama. Što mi vrijedi da rasprodam i sve svoje imanje i podjelim ga siromašnima, ako ljubavi nemam? Ljubavi Božje u sebi, a tu ljubav nemožemo "porizvest/imitirat" možemo ju samo imati ili nemati.
Božji blagoslov sa vama!

Mi verujete ?
Imate darove,vidim,al bez mene je muk ... il uz mene ,ma tako nešto
Imate darove,vidim,al bez mene je muk ... il uz mene ,ma tako nešto

Simke de Sion- Broj postova: 12
Vera je bila teška i učenicima Isusovim,jer kad su bili van zajednice,nisu funkcionirali!
Čim bi se odvojili od njega...već bi posumnjali!
Zato je bitno da se držimo zajednice,da se Duh Sveti izleva po nama,i krepi nam veru .
Zato je bitno da se držimo zajednice,da se Duh Sveti izleva po nama,i krepi nam veru .

diana***- Broj postova: 68
alona.blue wrote:Vera je bila teška i učenicima Isusovim,jer kad su bili van zajednice,nisu funkcionirali!
Da, pametno rečeno, bitno je držati se zajednice, ja vjerujem da Bog blagoslivlja samo zajednicu u Njemu. Vjerujem da se sva punina blagoslova Istine i Duha izliva samo na Tijelo.
Ako se događa da je (blagoslovljen) netko van zajednice (a i to je redovno i itekako moguće), onda je to samo zato da (u budućnosti) bude blagoslovom Tijelu.
U našoj "samoći" sa Bogom je blagoslov cijelom Tijelu !

Similar topics» Izvanzemaljci (bića), svemir, vjera - vjerovanja i otkrića
» nova vjera... pridruzite se..
» Što znaci biti vjernik?
» Odakle potječu naše emocije?
» snaga podsvijesti
» nova vjera... pridruzite se..
» Što znaci biti vjernik?
» Odakle potječu naše emocije?
» snaga podsvijesti
Page 1 of 1