Logirajte se na forum
(ako se ne želite logirati sada, izaberite "Do not display again")

Laž, manipulacija, skrivanje istine:

View previous topic View next topic Go down

Laž, manipulacija, skrivanje istine:

Post by amos on 2009-12-07, 22:24

U današnje vreme laž je postala sredstvo komunikacije.Danas je teško čutu istinu iz usta ljudi, i kao i sve ostalo to utiče na narod Božiji.Ovo je tema gde raspravljamo o laganju.Dali je dozvoljeno? Koliko? Gde? Ako da zašto da, ako ne zašto ne? Postoje li bele laži,laži u ime Božije itd... Ima dosta zanimljivih situacija u reču Božijoj o kojima bi mogli razgovarati.Pa evo mesta za to.

amos

Broj postova: 540

View user profile

Back to top Go down

Re: Laž, manipulacija, skrivanje istine:

Post by neaktivan on 2009-12-23, 23:01

Kod te teme bih upotrijebio stihove mudroga Salomona:
"Gospodnji strah početak je mudrosti, a razboritost je spoznaja Presvetog." - Izreke 9, 10

te psalam 111, 10: "Početak mudrosti strah Gospodnji! Mudro čine koji ga poštuju. Slava njegova ostaje dovijeka"

Ako imamo strah Gospodnji tada čemo svakako znati kome, kada i kako odgovoriti. Osobno me smeta mišljenje koje sam čuo (jako često) da je Bog zapovijedio: "Ne laži" tzv. 6 Božja zapovjed, i onda krene prepiranje dali je to grijeh, ili ne, i kako je Rahaba mogla lagati da spasi Izraelske uhode koji su uhodili Jerihon.

Jošua/Jozua 2, 1-11:
"Jošua, sin Nunov, posla potajno iz Šitima dvojicu uhoda s nalogom: “Idite, izvidite područje, osobito Jerihon.” Oni odu i stignu u kuću bludnice koja se zvala Rahaba i ondje prenoće. To bude javljeno kralju jerihonskom: “Evo, stigoše noćas ovamo neki ljudi od sinova Izraelovih da izvide zemlju.” Tada kralj jerihonski poruči Rahabi: “Izvedi ljude koji su došli k tebi, koji su ušli u tvoj dom, jer su došli uhoditi svu zemlju.Ali žena uze ona dva čovjeka, sakri ih i reče: “Istina, ti su ljudi došli k meni, ali ja nisam znala odakle su. Kada se u sumrak zatvarahu gradska vrata, oni odoše i ja ne znam kamo su krenuli. Požurite za njima jer ih još možete stići.” A ona ih bijaše izvela na krov i sakrila pod netrveni lan što ga je ondje razastrla. I požure se ljudi u potjeru za njima, prema Jordanu, sve do prijelaza preko rijeke; a kad je potjera izišla, zatvore se za njima gradska vrata. Dok još oni gore ne bijahu zaspali, popne se Rahaba k njima na krov i reče im: “Znam da vam je Jahve dao ovu zemlju, jer nas je sve uhvatio strah od vas i prezaju od vas svi žitelji ovoga kraja. Jer čusmo kako je Jahve isušio vodu Crvenoga mora pred vama kada ste izašli iz Egipta, i ono što ste učinili dvojici kraljeva amorejskih s druge strane Jordana, Sihonu i Ogu, koje pogubiste. Kad smo čuli sve to, zastalo nam srce i nitko da smogne snage da vam se suprotstavi jer Jahve, Bog vaš - on je Bog gore na nebesima i dolje na zemlji."

1. Rahaba nije bila Izraelka, dakle nije poznavala "ne laži"
2. Imala je strah od Boga
tako da i dalje tvrdim: "Početak mudrosti je Strah Gospodnji"

neaktivan

Broj postova: 126

View user profile http://www.illbehonest.com/

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics