Subota, Nedelja ili nešto treće?
Page 2 of 3 • Share •
Page 2 of 3 •
1, 2, 3 
Re: Subota, Nedelja ili nešto treće?
To da je Subota postala Nedjelja je čisto katolička stvar koju će katolici uvijek koristiti kako bi dokazali tradiciju, JA imam nešto treće. Slažem se sa Amosom da ne treba suditi nikoga po danu koji slavi, ali ja mislim da je Subota i dalje 7 dan i dan odmora, a Nedjelja dan uskrsnuća, 1 dan, dan okupljanja da bi se prisutvovalo Gospodnjoj večeri.Ta dva dana nisu ista, već različita.
cito- Broj postova: 47
Slažem se, nikoga ne treba suditi po danu u kojem slavi Gospodina Boga, niti je to, po meni, bitno. Vjerujem da je bit stvari ono što sam napisao ...cito wrote:To da je Subota postala Nedjelja je čisto katolička stvar koju će katolici uvijek koristiti kako bi dokazali tradiciju, JA imam nešto treće. Slažem se sa Amosom da ne treba suditi nikoga po danu koji slavi, ali ja mislim da je Subota i dalje 7 dan i dan odmora, a Nedjelja dan uskrsnuća, 1 dan, dan okupljanja da bi se prisutvovalo Gospodnjoj večeri.Ta dva dana nisu ista, već različita.

Čovjek & Riječ- Broj postova: 588
Evo, da nastavimo sa temom. Zašto je bog blaogslovio jedan dan, a ne sve neko je pitao. Istina je da svakog dana trebamo slaviti našega Gospoda. Ali on je izabarao jedan dan i blagoslovio ga, ne samo blagoslovio, nego i posvetio, što znači iazbrao ga za upotrebu.
Možda dosta teologiziramo po ovom pitanju, i ono što ja predlažem, da se isproba svetkovati subota, pa da se vidi koja je to milina. Ostavite svoje poslove, svoje obaveze, kupnju u trgovinama, TV, i druge stvari kojima smo opterećini tijekom tjedna i provedite taj dan u zajednici sa Bogom i ljudima, uvidjet ćete veliki blagoslov.
Subota je lijek protiv stresa. Nije da namećem subotu, ali probajte to isto sa nedjeljom...iako mislim da nedjelja po Pismu nije dan počinka.
Možda dosta teologiziramo po ovom pitanju, i ono što ja predlažem, da se isproba svetkovati subota, pa da se vidi koja je to milina. Ostavite svoje poslove, svoje obaveze, kupnju u trgovinama, TV, i druge stvari kojima smo opterećini tijekom tjedna i provedite taj dan u zajednici sa Bogom i ljudima, uvidjet ćete veliki blagoslov.
Subota je lijek protiv stresa. Nije da namećem subotu, ali probajte to isto sa nedjeljom...iako mislim da nedjelja po Pismu nije dan počinka.

καιros- Broj postova: 15
Kažeš "pokušajte subotu" (ili bar nedjelju), ja ne sumnjam da bi to bila "milina".καιnos wrote:... nastavimo sa temom. Zašto je bog blaogslovio jedan dan, a ne sve neko je pitao. Istina je da svakog dana trebamo slaviti našega Gospoda. Ali on je izabarao jedan dan i blagoslovio ga, ne samo blagoslovio, nego i posvetio, što znači iazbrao ga za upotrebu ...
Međutim razmisli (ili još bolje provjeri jeli to u skladu sa Riječi) : jeli svaki dan blagoslovljen (ako je netko) u Isusu Kristu ? Ti znaš da je stari zavjet nagovještavao (baš u svemu) Njegov dolazak i da je On bio svršetak i svrha svih staro zavjetnih obećanja. Kao što sam već spomenuo ulazak u Njegov počinak (subotnji počinak, sabatismos) "obavezan je" : da je Jošua njih u Počinak uveo, ne bi Bog nakon toga govorio o drugome danu. Dakle : preostaje neki subotni počinak narodu Božjemu ! (Heb 4:8,9)
O ovome bi se dalo još puno, puno pričati, ali nećeš razumijeti o čemu govorim, ako ne konzultiraš Riječ (pročitaj cijeli kontekst u Hebrejima). Dakle povjeruj meni, pa onda to provjeri u Riječi (sve što kažem krivo odbaci).
Inače, kao što ti govoriš o suboti, tako ja govorim o Kristu : pokušajte se potpuno osloniti na Njega (vjerujte Mu upravo ono što govori) pa ćete vidjeti milinu počinka u Njemu, otpočinut ćete od svih svojih djela (i nastojanja).
Svakodnevno.

Slažem se da je Kristova žrtva najvažnija u svemu tome. Samo nas Kristova krv čisti od grijeha. No, ako pismom dokažemo da Božji moralni zakon, tj. deset zapovijedi nisu ukinute, onda moramo poslušati Krista koji je rekao "Ako me ljubite, vršit ćete moje zapovijedi". Ne možemo reći subota je tek tako nestala, ali držat ćemo ovih ostalih 9...Prvo vidimo je li Božji zakon ukinut, a subota je bila dio moralnog zakona.

E vidiš, brate u Kristu Isusu, Kristova žrtva nije najvažnija u svemu tome, ona je "u svemu tome" jedina, najvažnija i dovoljna, time kažem : ništa joj ne treba dodati. Tako ja vjerujem.καιnos wrote:Slažem se da je Kristova žrtva najvažnija u svemu tome. Samo nas Kristova krv čisti od grijeha. No, ako pismom dokažemo da Božji moralni zakon, tj. deset zapovijedi nisu ukinute, onda moramo poslušati Krista koji je rekao "Ako me ljubite, vršit ćete moje zapovijedi". Ne možemo reći subota je tek tako nestala, ali držat ćemo ovih ostalih 9...Prvo vidimo je li Božji zakon ukinut, a subota je bila dio moralnog zakona.
Zapovijedi nisu ukinute, one su ispunjene (plēroō) u Kristu Isusu. Spominješ Njegove zapovijedi, molim te; otvori svoju bibliju, pa pogledaj što zapravo Isus zapovijeda. Možeš nam to prenijeti ?

Pa Isus je rekao u Mt 5,17 da nije došao da ukine Zakon, i da će i najmanja jota ostati u Zakonu....

καιnos wrote:Pa Isus je rekao u Mt 5,17 da nije došao da ukine Zakon, i da će i najmanja jota ostati u Zakonu....
Apsolutno stari savez je punovažan i nikada nije ukinut i proglašen neispravnim. Ali je to stari savez dakel nije novi. Novi je ovaj koji je Bog sklopio sa paganima i trenutno punovažan za nas. Mi smo sklopili taj savez sa Bogom, ne onaj stari , stari nam nikada nije ni ponuđen jer da jeste mi bi morali da ga vršimo onda ili bi bili odbačeni, ali kako niko nikada od nas nije to tražio mi ne moramo. Čak i Božije zapovesti me ne treba da vršimo , ne mi treba da se dopustimo da nas krv Isusa Hrista očisti, posveti, promeni, no mi ništa ne vršimo već bivamo promenjeni , ako nismo promenjeni onda nam je uzalud što vršimo nešto što nije deo naše prirode. Mi ne treba da se vršenjem zapovesti učinimo moralnim, već promenom kroz delovanje Svetog Duha da postanemo druga stvorenja koja imaju takvu prirodu da se ponašaju ispravno. Stari savez je prošao i došao je novi, i mi koji u njemu živimo baštinimo negova obećanja, a oni koji žele da žive po starom savezu njima apostol Pavle zapoveda da se obrežu. Obrezanje je znak starog saveza bez njega si prestupnik i trebaš biti kamenovan.Selektivno biranje stvari iz starog saveza nas dovodi samo do još više deljenja i ja lično nemam ništa protiv toga, svaka zajednica želi da ima svoj idntitet ili ličnu kartu, pa može slobodno neće pogrešiti ni ako drži ni ako ne drži subotu, nedelju ili bilo koji drugi dan. Meni lično je svaki dan jednak, jednako šabat zbog toga što sam ušao u trajni počinak.

amos- Broj postova: 540
Isus je u Mt 5:17, (ako pažljivije čitamo Njegovu Riječ), rekao da će se sve iz Zakona (nomos) i proroka (prophētēs) sigurno ostvariti prije nego prođe nebo i zemlja. Dakle sve što su govorili Zakon i proroci ostvarit će se, kaže Isus Krist, Riječ Božja (sjeti se : što je govorio Zakon i proroci). On sam svjedoči da je došao (ne ukinuti), nego ispuniti, ostvariti Zakon. Ja kažem : Amen ! Vjerujem Ti Bože moj.καιnos wrote:Pa Isus je rekao u Mt 5,17 da nije došao da ukine Zakon, i da će i najmanja jota ostati u Zakonu....
Apostol Pavao kaže "Jer Krist je svršetak Zakona svakomu tko vjeruje" (Rim 10:4), ja opet kažem Amen ! jer se to savršeno uklapa u moje vjerovanje (što ti kažeš ?). Hvala ti Duše Sveti što si mi objavio Istinu po obećanju Isusa Krista.
Usput, reci mi dragi brate u Isusu Kristu, što Riječ (Isus Krist) kaže što će se dogoditi onome koji "ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude" ?

Taj isti Pavao kaže da Zakon nije ukinut, i ima dosta stihova koji to potrvrđuju. Ovaj redak što si ti naveo od Iusa, nisam baš temeljito proučavao, pa zasad ne mogu dati nikakav odgovori.

Možeš li navesti kojim stihovima Pavao to potvrđuje ?καιnos wrote:Taj isti Pavao kaže da Zakon nije ukinut, i ima dosta stihova koji to potrvrđuju. Ovaj redak što si ti naveo od Iusa, nisam baš temeljito proučavao, pa zasad ne mogu dati nikakav odgovori.
A ja ću u međuvremenu pronaći još stihova u kojima Pavao potvrđuje ono što je rekao u spomenutom stihu (Krist je svršetak Zakona svakomu tko vjeruje) i u kojem potvrđuje Riječi svoga Učitelja. Kako ti objašnjavaš da Pavao na jednom mjestu, (kako ti tvrdiš), govori jedno, a onda pobija sam sebe na nekom drugom mjestu ?
Jesi li pročitao što sam Pavle kaže o tome (Čemu Zakon ?) (Gal 3:19)

Rimljanima 7, 12 - ali Zakon je svet, zapovijed je sveta i pravedna i dobra.
Pavao sa Zakonom nema problema. To je sveto i dobro. Koja je njegova svrha? Zakon o Bogu koji je objavio specifičnu, objektivnu mjeru moralnosti. Ona otkriva vječna načela nebeske vlade.
Rim 7,7: "Što ćemo dakle reći? Da je Zakon grijeh? Daleko od toga! Ipak ja sam grijeh upoznao samo po Zakonu, jer ne bih upoznao požudu da Zakon nije rekao "Ne poželi"
Mislim da je ključ svega ovog što Pavao u uči o zakonu u sljedećem stihu Rim 3,20: "...jer nikoga neće opravdati pred njim vršenje Zakon. Zakon, uistinu služi samo točnoj spoznaji grijeha"
Oni koji tvrde da se mogu spasiti vršenjem Zakona su u krivu. Oni to čine svojom snagom i djelima. Zakon samo služi točnoj spoznaji grijeha, kao ogledalo. U ogledalu vidimo da smo prljavi, ali ono nas ne može očistiti, trebamo vodu. U Zakonu vidimo našu prljavštinu, ali samo nas Kristova krv, milost, može očistiti od grijeha.
Pavao sa Zakonom nema problema. To je sveto i dobro. Koja je njegova svrha? Zakon o Bogu koji je objavio specifičnu, objektivnu mjeru moralnosti. Ona otkriva vječna načela nebeske vlade.
Rim 7,7: "Što ćemo dakle reći? Da je Zakon grijeh? Daleko od toga! Ipak ja sam grijeh upoznao samo po Zakonu, jer ne bih upoznao požudu da Zakon nije rekao "Ne poželi"
Mislim da je ključ svega ovog što Pavao u uči o zakonu u sljedećem stihu Rim 3,20: "...jer nikoga neće opravdati pred njim vršenje Zakon. Zakon, uistinu služi samo točnoj spoznaji grijeha"
Oni koji tvrde da se mogu spasiti vršenjem Zakona su u krivu. Oni to čine svojom snagom i djelima. Zakon samo služi točnoj spoznaji grijeha, kao ogledalo. U ogledalu vidimo da smo prljavi, ali ono nas ne može očistiti, trebamo vodu. U Zakonu vidimo našu prljavštinu, ali samo nas Kristova krv, milost, može očistiti od grijeha.

Amen !καιnos wrote:Rimljanima 7, 12 - ali Zakon je svet, zapovijed je sveta i pravedna i dobra.
Rekao si dobro, Amen na tvoje riječi.
Međutim : ako je snaga grijeha u Zakonu, a jest (I Kor 15:56), može li se Zakon "mješati" s milošću Kristova križa ? Pavao govori "Prekinuli ste s Kristom vi koji se u Zakonu mislite opravdati; iz milosti ste ispali" (Gal 5:4). Da ne bi bilo zabune, pri tome (rekao je to jasno), misli na one koji prihvaćaju i primjenjuju bilo koju odredbu Zakona, jer ako prihvati samo jednu odredbu, onda je "dužan opsluživati sav Zakon" (Gal 5:3). Ako to ne radi (a to nije moguće), onda, oni koji se Zakonom diče, kršenjem toga Zakona Boga obeščašćuju ! (Rim 2:23)
Zato : Doista, koji su god od djela Zakona, pod prokletstvom su. Ta pisano je : Proklet tko se god ne drži i tko ne vrši svega što je napisano u Knjizi Zakona. (Gal 3:10)
Ne trebaš brate u Isusu Kristu odmah odgovoriti, konzultiraj se prije toga sa Duhom Istine, to je uvijek, (ne samo dobro, nego i neophodno) potrebno.

Što se tiče same riječi "Zakona", ona je dosta složena...npr. Zakon i Proroci se odnosi na Sveto Pismo, što znači da moramo prvo vidjeti na što se točno odnosi kada kažemo "Zakon"...kada sam malo pogledao koliko stihova govori u tome, smeo sam se. Prvo to treba sve dobro proučiti, ne samo to, nego i kome su poslanice bile upućene i koji je razlog pisanja poslanica. Treba dosta vremena za analiziranje jednog teksta, a kamoli za njih 10 i više. Ne znam onda kuda bi nas ova diskusija odvela...

Možda je Bog sve i pojednostavnio zato da se mi nebi smeli, pa je za Stijenu sablazni i posrtanja postavio (samo) Isusa Krista. Mislim da ne treba komplicirati definiciju samoga Zakona, dovoljno je o njemu znati da on svakog čovjeka osuđuje na smrt (amen ?), svakog osim Isusa Krista koji je upravo tu kaznu primio na sebe.καιnos wrote:Što se tiče same riječi "Zakona", ona je dosta složena...npr. Zakon i Proroci se odnosi na Sveto Pismo, što znači da moramo prvo vidjeti na što se točno odnosi kada kažemo "Zakon"...kada sam malo pogledao koliko stihova govori u tome, smeo sam se.
Budi siguran; do IstinePrvo to treba sve dobro proučiti, ne samo to, nego i kome su poslanice bile upućene i koji je razlog pisanja poslanica. Treba dosta vremena za analiziranje jednog teksta, a kamoli za njih 10 i više. Ne znam onda kuda bi nas ova diskusija odvela...
Mislim da to i jest naša motivacija, zato smo tu ?

Page 2 of 3 •
1, 2, 3 
Similar topics» David Albahari "Nedelja"
» Veliki tjedan
» najgori dan u tjednu
» Pripreme za potres - Zagreb...
» Hvala ti bogec dragi, danas je nedelja
» Veliki tjedan
» najgori dan u tjednu
» Pripreme za potres - Zagreb...
» Hvala ti bogec dragi, danas je nedelja