Logirajte se na forum
(ako se ne želite logirati sada, izaberite "Do not display again")

Božja slobodna volja i paradoks Dobra

View previous topic View next topic Go down

Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Post by amos on 2009-10-18, 12:00

Na jednom forumu sam naleteo na jedno meni jako zanimljivo pitanje, i pošto mi je zabranjeno tamo da učestvujem rešio sam da tu temu prenesem na naš forum.
miskec4096: Kaže se da je čovječja slobodna volja odabir između dobra i zla. Dobro potječe od Boga, zlo od Đavla.
OK, mene sada zanima nekoliko stvari. Ako prije Đavlova pada nije bilo zla, što je uopće bilo to što je Đavla natjeralo da se usprotivi Bogu? Znači li to da u tom času nije bilo niti dobra, već je jednostavno postojalo neko otvoreno stanje, ni dobro ni zlo? Ili je zlo postojalo neovisno o Đavlu, kao potencijal?

Druga stvar - je li dobro apsolutno? Naime, je li neovisno o Bogu? Ako jest - to znači da teoretski i Bog može činiti zlo (ima slobodnu volju). Ako nije - to znači da sve što Bog čini jest dobro, čak i ako u nekom drugom slučaju, kada neki čovjek to počini, ta ista stvar bude zla. Recimo, ubojstvo je zlo, ali ako ga Bog počini, u tom je času dobro jer je od Boga.

Pokušaću da odgovorim na ovo pitanje.Čvrsto verujem na samom početku da je Bog vrhovni autoritet da određuje šta je dobro a šta loše, odnosno zlo. Biblija uči da je sotona bi anđeo heruvim, zaklanjač Božije slave.
Ezekiel 28.12 Sine čovječji, zakukaj tužaljku nad tirskim kraljem. Reci mu: 'Ovako govori Jahve Gospod: Gle, ti bješe uzor savršenstva, pun mudrosti i čudesno lijep!13 U Edenu, vrtu Božjem, ti življaše, resio te dragulj svaki, sard, topaz i dijamant, krizolit, oniks i jaspis, safir, smaragd i zlato. Načinjeni bjehu bubnjevi i frule, na dan ti rođenja bjehu pripravljeni.14 Postavih te kao raskriljena keruba zaštitnika: bio si na svetoj gori Božjoj, hodio si posred ognjena kamenja.15 Savršen bješe na putima svojim od dana svojega rođenja dok ti se u srcu ne zače opačina.16 Obilno trgujući, napuni se nasiljem i sagriješi. Zato te zbacih s gore Božje, istrgoh te, kerube zaštitniče, isred ognjenoga kamenja.17 Srce ti se uzoholi zbog ljepote tvoje, mudrost svoju odnemari zbog svojega blaga! Na zemlju te bacih i predah te zemaljskim kraljevima da te prezirno gledaju.18 Mnoštvom svog bezakonja, nepoštenim trgovanjem oskvrnu svoja svetišta! Pustih oganj posred tebe da te proždre. Pretvorih te na zemlji u pepeo na oči onih što te motre.19 Svi koji te poznaju među narodima zgroziše se nad tobom! Jer ti strašilo posta, nestade zauvijek.'

Dakle kada je se taj andjeo uzoholio dogodilo se nešto što je zlo, postao je neposlušan Bogu, i želeo se izjednačiti sa Bogom.Tako da bi smo utvrdili kako i odakle zlo, onda moramo krenuti od toga šta jeste zlo i dalje će stvari biti dosta jasnije.

Zlo je odsustvo Boga i Njegove volje.Tako da Bog definiše dobro i sve što je izvan toga i protivi se Njegovoj volji je zlo.Tako i momenat u kome andjeo svetlonoša pao nije bio zato što je uradio nešto što ima posebnu karakteristiku kao zlo, već zato što je izašao iz Božije volje i onoga što Bog jeste i zauzeo stav da on zna bolje šta je dobro a šta loše, i to je bilo zlo i nepravda u kojoj je nađen.Tako daje zlo ili potencionalno zlo onaj prostor koji se stvori između nas i Boga, koji mi pravimo ne posušnošću onome što Bog jeste.Bog je definicija dobrog i ako se ta definicija ne slaže sa našom definicijom, to ne znači da je Bog loš već samo da mi trebamo menjati našu definiciju dobra i prilagoditi je Onome koji ima puno pravo i autoritet da odredi šta je dobro a šta loše.
Uzmimo primer Edena gde Adam i Eva greše uživajući nešto zašta je Bog rekao da ne trebaju da uživaju.I sada mnogi misle da je greh ono šta su oni uradili, ali ne greh je u tome što nisu verovali Bogu na reč šta je, a šta nije dobro za njih, dopustili su da nekakvi drugi standaradi utiču na njihove odluke.I to je bilo zlo, jer jedino Bog ima pravo da odredjuje šta je dobro a šta zlo.
Verujem da je ovo dobra polazna tačka za rešavanje ovog zanimljivog pitanja.

amos

Broj postova: 540

View user profile

Back to top Go down

Re: Božja slobodna volja i paradoks Dobra

Post by Čovjek & Riječ on 2009-10-19, 14:06

amos wrote:Na jednom forumu sam naleteo na jedno meni jako zanimljivo pitanje, i pošto mi je zabranjeno tamo da učestvujem rešio sam da tu temu prenesem na naš forum.

Dragi brate Amos najprije te želim pozdraviti, ti kao i uvijek imaš misli usmjerene na "prave stvari", što si upravo pokazao i sa postovima koje si ovih dana objavio na ovome forumu koji je "nastao" (neznam bih li se uopće usudio reći da postoji) na neki čudan način (još neobjašnjen). Obzirom da su teme vrlo zanimljive pokušat ćemo nešto i napisati, na našem (dobro zvuči) forumu.
Evo za početak jedne priče koja, ja vjerujem govori puno o dobru i zlu, a dosta se naslanja na misao koju je iskazao jedan poznati kršćanski mislilac, a nadopunjuje i tvoj post brate Amos.
Dakle, priča ide ovako :

POSTOJI LI ZLO ?

Sveučilišni profesor postavio je studentima pitanje: "Je li Bog stvorio sve što postoji?"
Jedan student mu je smjelo odgovorio: "Da, Bog je stvorio sve što postoji!"
"Bog je sve stvorio?" upita profesor još jednom.
"Da, profesore" odgovori student.
Profesor će potom: "Ako je Bog stvorio sve, onda je stvorio i zlo. Budući da zlo postoji a uzevši u obzir princip da nas određuje ono što radimo, onda je i Bog zao!"
Student je ostao šutke, a profesor je pun sebe konstatirao kako je još jednom dokazao da je ono što kršćani vjeruju zapravo mit.
Drugi je student podignuo ruku i pitao profesora smije li ga nešto pitati.
"Naravno" odgovori profesor.
Student ustane i reče: "Profesore, postoji li hladnoća?"
"Kakvo je to pitanje? Naravno da postoji. Zar ti nikad nije bilo hladno?"
Studenti su se zahihotali na kolegino pitanje.
Mladić je odgovorio: "Zapravo profesore, hladnoća ne postoji. Prema zakonima fizike, ono što mi smatramo hladnoćom u stvarnosti je nedostatak topline. Svako tijelo ili objekt prema proučavanju ima ili prijenosi energiju, a toplina je ono što čini da tijelo ima ili prijenosi energiju.
Apsolutna nula znači potpunu odsutnost topline, sve stvari postanu inertne i nesposobne za reakciju na toj temperaturi. Hladnoća ne postoji. Mi smo stvorili tu riječ da opišemo kako se osjećamo ako nemamo toplinu."
Student nastavi s pitanjem: "Profesore, postoji li tama?"
Profesor odgovori: "Naravno da postoji."
Student će na to: "Opet ste u krivu, profesore, ni tama ne postoji. Tama je u stvarnosti samo nedostatak svjetla. Svjetlo možemo proučavati, ali tamu ne. Zapravo, možemo se poslužiti Newtonovom prizmom da pretvorimo bijelo svjetlo u mnoge boje i proučavati različite duljine svjetlosnih valova za svaku boju. Ne možemo mjeriti tamu. Najobičnija zraka svjetla može prodrijeti u svijet tame i prosvijetliti ju.
Kako možete znati koliko je određeni prostor mračan? Mjerite količinu prisutnog svjetla. Nije li ovo točno? Tama je pojam koji ljudi koriste da opišu što se događa kada nema svjetla."
Na kraju, mladić upita: " Profesore, postoji li zlo?"
Sad već pomalo nesiguran, profesor odgovori: "Naravno, kao što sam već rekao. Vidimo zlo svaki dan. Najčešće u svakodnevnim primjerima čovjekove nečovječnosti prema drugim ljudima... u zločinima i nasilju diljem svijeta. Ove manifestacije nisu ništa drugo nego zlo."
Na to će student: "Profesore, zlo ne postoji, ili barem ne postoji po sebi.
Baš kao i tama i hladnoća, to je pojam kojeg su ljudi stvorili da opišu odsutnost Boga. Bog nije stvorio zlo. Zlo nije poput vjere i ljubavi koje postoje baš kao što postoje svjetlo i toplina. Zlo je posljedica onog što se dogodi kada u čovjekovom srcu nije nazočna Božja ljubav. Baš poput hladnoće koju doživljavamo u odsustvu topline, ili poput tame koja se događa kada nema svjetla."
Profesor je sjeo. Mladić se zvao Albert Einstein...

autor na žalost nepoznat (?)

Čovjek & Riječ

Broj postova: 589

View user profile

Back to top Go down

Post by Diana on 2009-10-29, 10:45

Znamo odličja Boga,a isto tako znamo da pravde nema gdje nema kazne božje,koja se vrši po anđelima.
Pravda će uskoro biti izvršena baš na taj način kad će Bog to i dopustit.

Otkrivenje 14,19 I anđeo baci srp na zemlju i obra vinograd zemaljski, a obrano baci u veliku kacu gnjeva Božjega.

Diana

Broj postova: 43

View user profile http://www.facebook.com/profile.php?ref=profile&id=100000032403963

Back to top Go down

Post by amos on 2009-10-31, 23:23

Tu se postavlja jedno jako zanimljivo pitanje? Boj je sveznajuć zar ne? Dali je Bog znao da će Adam i Eva pasti, verujem da jeste.Pošto je znao ipak je stavio drvo i pustio sotonu da ih kuša.Dakle to je nešto zanimljivo zar ne? To nas može odvesti malo dublje u tu temu kažnjavanja i pravednosti. Moramo znati zašto je Bog sve ovo stvorio, pa zašto je nešto dao da vide i onda zabranio, zašto je dopustio sotoni da kuša, i na kraju da padnu.Moramo znati da je to Bog sve dopustio , jer ni vrabac ne padne na zemlju da Bog to ne dopusti.Šta je želeo Bog sa tim? Ima tu mnogo materijala da se razjasni pre nego kažemo bez kazne nema pravde. Moramo znati zašto kazna? I moramo znati šta je pravda.
Ali polako, ovo je samo lagano zagrevanje svih nas, verujem da ovo može biti jako uzbudljiva tema za sve nas, to je i bio razlog iz kojeg sam je prekopirao sa drugog foruma.

amos

Broj postova: 540

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics