Logirajte se na forum
(ako se ne želite logirati sada, izaberite "Do not display again")

Sektaški duh:

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Sektaški duh:

Post by amos on 2009-10-17, 10:31

U nameri da razotkrijemo sotonu i njegovo delovanje kroz religizne strukture, pa čak i kroz vernike koji nisu svesni koji je to duh koji ih pomazuje, zelim da se bavimo jednim od najopasnijih po vernike duhom.Svi misle da je to duh razvrata ili nekog nemorala, ali ne, sektaški duh je jedan od najopasnijih duhova koje sotona ima u svojoj armiji.Zašto tako mislim? Pa jednostavno zato što taj duh pomazuje osobu na takav način da ona ne može videti brata-sestru u nekome ko ne pripada onome što on misli da je najispravnije.Ali idemo malo u stihove da mozemo videti kako se manifestuje taj duh:

Ivan 5.16 Zbog toga su Židovi počeli Isusa napadati što to radi subotom. 17 Isus im odgovori: Otac moj sve do sada radi pa i ja radim.18 Zbog toga su Židovi još više gledali da ga ubiju jer je ne samo kršio subotu nego i Boga nazivao Ocem svojim izjednačujući sebe s Bogom.

Ovde vidimo dve strane, sa jedne strane Židovi koji su tvrdili da su pravoverni i da imaju istinu o Bogu, a sa druge strane Bog sam u telu.I naravno duh koji ih je pomazivao definitivno nije bio Sveti Duh jer su mrzeli i zeleli da ubiju Isusa koji ima i jeste taj Duh Sveti.Ali greška Isusa je bila ta što nije uvažavao najbitnije i najcentralnije učenje o suboti koje su jevreji smatrali tako bitnim.Nije bi iz njihove ekipe i stoga su ga proglasili svakakvim imenima.
Sektaski duh na delu, mi znamo i ako se ne slazes sa nama mi te mrzimo i progonimo.Nažalost taj duh je uzeo maha među vernima danas, i da ne bih bio pogrešno shvaćen da neko ne pomisli da promičem nekakav ekumenizam, ovo nije pitanje dali je neka religiozna organizacija ispravna ili ne, već dali ćemo proglasiti nekog pogrešnim samo zato što ne pripada našoj organizaciji.Ako sudimo ljude po tome u koju zajednicu idu, namesto po tome šta oni jesu stvarno u srcu.Postoje mnogi pravi i osvedočeni vernici i naša braća po Gospodu koji se nalaze na pogrešnim mestima, i ako ih proglasimo da nisu videli svetlo Božije ne samo da ćemo pogrešiti prema bratu ili sestri, već se izlažemo riziku da pohulimo na Svetog Duha koji deluje u njihovim životima.Sektaški duh je religiozno obojen i zato ga je teško otkriti u svom životu, jer laže i obmanjuje da činimo svetu i ispravnu stvar, vodeći nas ka plodovima tela gal. 5
neprijateljstva, svađa, ljubomor, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja; namesto ka rodovima duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, 23 blagost, uzdržljivost.
I zato je to dobar način da prepoznamo koji nas o duh ustvari pomazuje, kada vidimo kakve plodove rađa u našim životima.
Postoji još jedan dobar stih koji karakteriše učenike koji su sa Isusom kao pomazane baš tim duhom:

Luka 9.49 Prihvati Ivan i reče: Učitelju, vidjesmo jednoga koji u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili, jer ne ide za nama. 50 Reče mu Isus: Ne branite! Ta tko nije protiv vas, za vas je!

Dali prepoznajemo opet tog duha u ovoj situaciji, pa čekaj on nije sa nama daj da mu zabranimo da da pomaže ljudima, samo zato što ne ide sa nama.To je taj duh, restriktivan ne dopušta mogućnost čoveku da veruje da postoji nešto izvan njegovog sela u kome živi.Uskogrudi, ofanzivni duh koji kada pomazuje čoveka dovodi do toga da čovek počinje braniti da se vrši delo Božije samo zato što ta osoba nije deo organizacije kojoj on-ona pripadaju.
Nažalost iskreno moram priznati da sam više puta u svom životu dopustio da me taj duh pomazuje, i često tog duha vidim na delu među braćom i sestrama koje poznajem i koji su deo iste priče kojoj sam pripadam.Ali mi moramo braćo i sestre stati i usprotiviti se sektaškom duhu koji pokušava da nas pomaže i razjedini.Ne postoji nijedna organizacija koja može da se pohvali da je savršena, ali naš Gospod Isus Hrist je savšen.Ugledajmo se na Njega mesto na našu zajednicu ili organizaciju, i videćemo da ima još 7000 onih koji ljube Boga svim svojim srcem, svom svojom snagom i svim mislima svojim.I ljube bližnjeg kao samoga sebe i na taj način ispunjavaju sav zakon i sve proroke.A mi to propustimo videti samo zato jer smo dopustili da nas pomazuje sektaški duh.

amos

Broj postova: 540

View user profile

Back to top Go down

Re: Sektaški duh:

Post by Čovjek & Riječ on 2009-10-20, 12:57

amos wrote:U nameri da razotkrijemo sotonu i njegovo delovanje kroz religizne strukture, pa čak i kroz vernike koji nisu svesni koji je to duh koji ih pomazuje, zelim da se bavimo jednim od najopasnijih po vernike duhom.Svi misle da je to duh razvrata ili nekog nemorala, ali ne, sektaški duh je jedan od najopasnijih duhova koje sotona ima u svojoj armiji ...
. . .
... Ali mi moramo braćo i sestre stati i usprotiviti se sektaškom duhu koji pokušava da nas pomaže i razjedini.Ne postoji nijedna organizacija koja može da se pohvali da je savršena, ali naš Gospod Isus Hrist je savšen.Ugledajmo se na Njega mesto na našu zajednicu ili organizaciju, i videćemo da ima još 7000 onih koji ljube Boga svim svojim srcem, svom svojom snagom i svim mislima svojim.I ljube bližnjeg kao samoga sebe i na taj način ispunjavaju sav zakon i sve proroke.A mi to propustimo videti samo zato jer smo dopustili da nas pomazuje sektaški duh.

Jedna interesantna činjenica u svezi sa temom o duhu sektaštva, riječ farizej znači separatist, drugim riječima sektaš :

Pharisaios
far-is-ah'-yos
Of Hebrew origin; a separatist, that is, exclusively religious; a Pharisaean, that is, Jewish sectary: - Pharisee.

Zašto ovo ima veze sa temom ?
Pa, ima veze s prepoznavanjem duha sektaštva, jer on dolazi, vjerujem, od ljudi koji su "unutar crkve", ali nemaju potpunu, ispravnu objavu i otkrivenje Božje Tajne, Isusa Krista. Ako "promatramo" kroz objavu Riječi farizeje, možemo vidjeti i prepoznati njihov duh sektaštva, što je bitno za nas, za poduku.
Može li netko tko je danas religiozni farizej postati ispravan vjernik ?
Uvjeren sam da može, u svima nama "čuči" (ili je nekada čučao) farizejski duh, svi smo mi, npr. vidjeli trun u tuđem oku, a nismo znali niti kako izvaditi balvan iz vlastitoga. Prestankom našeg farizejstva, upoznali smo i način kako izvaditi trun iz oka bratova, jer je naša pravednost postala veća (ili viša) od farizejske.
Bilo bi zapravo interesantno izvaditi iz Božjeg pisma i nabrojiti sve osobine farizeja, onako kako ih je objavio Gospodin. Svatko zainteresiran to može učiniti za sebe.

Čovjek & Riječ

Broj postova: 608

View user profile

Back to top Go down

Post by amos on 2009-10-20, 23:02

Čovjek & Riječ wrote:
Jedna interesantna činjenica u svezi sa temom o duhu sektaštva, riječ farizej znači separatist, drugim riječima sektaš :

Pharisaios
far-is-ah'-yos
Of Hebrew origin; a separatist, that is, exclusively religious; a Pharisaean, that is, Jewish sectary: - Pharisee.

Zašto ovo ima veze sa temom ?
Pa, ima veze s prepoznavanjem duha sektaštva, jer on dolazi, vjerujem, od ljudi koji su "unutar crkve", ali nemaju potpunu, ispravnu objavu i otkrivenje Božje Tajne, Isusa Krista. Ako "promatramo" kroz objavu Riječi farizeje, možemo vidjeti i prepoznati njihov duh sektaštva, što je bitno za nas, za poduku.
Može li netko tko je danas religiozni farizej postati ispravan vjernik ?
Uvjeren sam da može, u svima nama "čuči" (ili je nekada čučao) farizejski duh, svi smo mi, npr. vidjeli trun u tuđem oku, a nismo znali niti kako izvaditi balvan iz vlastitoga. Prestankom našeg farizejstva, upoznali smo i način kako izvaditi trun iz oka bratova, jer je naša pravednost postala veća (ili viša) od farizejske.
Bilo bi zapravo interesantno izvaditi iz Božjeg pisma i nabrojiti sve osobine farizeja, onako kako ih je objavio Gospodin. Svatko zainteresiran to može učiniti za sebe.

Uh, uh, vrlo korisne informacije.Svakako zanimljiva jedna rečenica koju je uputio Isus farizejima:
Ivan 7.19 Nije li vam Mojsije dao Zakon? Pa ipak nitko od vas ne vrši Zakona. Zašto tražite da me ubijete?

Zanimljiva je bila osobina farizeja, oni su očekivali da se zakon vrši, ali sami ga nisu vršili.To je licemerje.Čak šta više definicija licemerja je:
Licemjerje ili hipokrizija je čin kojim se osuđuje ili poziva na osuđivanje drugoga dok je kritičar i sam kriv za ono za što osuđuje drugoga. Etimološki potječe iz riječi hypokrisis koja znači "gluma". "Hipokrit" u antičkoj Grčkoj je bio termin za glumca odnosno osobu koja namjerno zavarava druge.
Tako da ako ćemo da posmatramo tu zanimljivu osobinu koju navodi Isus za farizeje , možemo izvući iz toga poprilično dosta materijala za suočavanje sa sektaškim duhom. Sektaški duh najčešće optužuje druge da su sektaši Very Happy , uopšteno svi duhovi iz sotonine armije se služe optužbama tipa da si ti Hrišćanin ti bi, ili ti nebi činio to i to.Sektaški duh je baš takav, on uveri osobu da je ona i njegova religiozna institucija jedini posedovaoc istine i dovede ga u situaciju da sve druge ocenjuje na osnovu pripadnosti ideje koju zastupa.I onda kreću optužbe i osude. Naravno jedan Hrišćanin koji zna svoju poziciju u Hristu ni slučajno se ne treba pecati na te provokacije, ukoliko se upeca i počne dokazivati da on jeste Hrišćanin, samo je dopustio da ga taj duh izvuče na njegov teren.I onda je poraz neminovan. Jer taj duh nema nameru da bude uveren, već ima nameru da diskredituje i omalovaži dete Božije.
Naravno osoba može biti čvrsto uverena da je vođena pravim duhom, i naprosto propusti da vidi kakve plodove daje slušanje tog duha.Taj problem su imali i farizeji, oni naprosto nisu mogli videti da oni ustvari ne vrše to zašta se zalažu.Naravno oni su držali neke stvari, ali su propuštali srce zakona.I danas dosta naroda koji se naziva Božijim imenom na isti način propušta ono što je srce evanđelja, da bi slepo sledili doktrine religiozne grupe kojoj pripadaju, i onda mrze, vređaju, proganjaju,muljaju, licemerišu, i onda stanu i kažu mi imamo istinu.Tužno je videti takvo ponašanje, ali mi znamo to je sektaški duh koji ih pomazuje a da i ne znaju to.Misle da su pod ispravnim Svetim Duhom, ali plodovi pokazuju sasvim drugačije.

amos

View user profile

Back to top Go down

Post by Loida on 2009-12-05, 21:04

.

Last edited by Loida on 2009-12-06, 23:22; edited 1 time in total

Loida

Broj postova: 121

View user profile

Back to top Go down

Post by amos on 2009-12-05, 23:01

Ovde su premešteni komentari sa ove tem a nisu imali veze sa temom.Pozdrav

http://isuskrist.daddy-forum.com/osobne-rasprave-f9/udri-po-amosu-t43.htm#375

amos

View user profile

Back to top Go down

Post by Petra on 2009-12-10, 12:37

Postoje mnogi pravi i osvedočeni vernici i naša braća po Gospodu koji se nalaze na pogrešnim mestima, i ako ih proglasimo da nisu videli svetlo Božije ne samo da ćemo pogrešiti prema bratu ili sestri, već se izlažemo riziku da pohulimo na Svetog Duha koji deluje u njihovim životima.Sektaški duh je religiozno obojen i zato ga je teško otkriti u svom životu, jer laže i obmanjuje da činimo svetu i ispravnu stvar, vodeći nas ka plodovima tela gal. 5
neprijateljstva, svađa, ljubomor, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja; namesto ka rodovima duha: ljubav, radost, mir,
velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, 23 blagost, uzdržljivost.

Da,naravno,al da ne pobrkamo usput božji sud koji se odigrava pred nama,i da ne odbacimo onoga koji u ime Isusa sudi neprijatelju,a voli bližnjega svog.

Petra

Broj postova: 28

View user profile

Back to top Go down

Post by Petra on 2009-12-10, 12:40

Sektaški duh najčešće optužuje druge da su sektaši , uopšteno svi duhovi iz sotonine armije se služe optužbama tipa da si ti Hrišćanin ti bi, ili ti nebi činio to i to.

Bravo,i tu je zamka.
Ako se osjećamo odabranima,promotrimo plodove onoga koji se čini da sudi (a možda ima pravo na to),kakav je prema nama,a ne nekome za kog možda ni ne znamo da nije od Boga.

Petra

View user profile

Back to top Go down

Post by anče on 2009-12-10, 15:39

Ako se osjećamo odabranima,promotrimo plodove onoga koji se čini da sudi (a možda ima pravo na to),kakav je prema nama,a ne nekome za kog možda ni ne znamo da nije od Boga.

Znači plodovi se gledaju po onome kakav je ko prema nama ili?

anče

Broj postova: 94

View user profile

Back to top Go down

Post by Petra on 2009-12-10, 15:40

Gledamo plodove ljubavi prema bližnjima,ne neprijateljima,njih samo moramo podnosit.

Petra

View user profile

Back to top Go down

Post by Loida on 2009-12-10, 16:00

hm..lako je ljubit prijatelja, to rade i nepravednici...
hvala Kristu, da nas nije samo "podnosio", već najviše ljubio Wink

Loida

View user profile

Back to top Go down

Post by Petra on 2009-12-10, 16:05

Ne kažem prijatelje,već bližnje u Kristu,ovi ostali nam ionako nisu prijatelji, i oni se mogu voljet međusobno,al se neće nikad trajno složit ko bližnji,zbog srca neiskrena,i iskvarena.
Na nama je da podnosimo te druge,koji nam nisu bližnji.

Petra

View user profile

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ on 2009-12-10, 16:09

Petra wrote:... Na nama je da podnosimo te druge,koji nam nisu bližnji.

Ja sam do sada mislio da su nam bližnji svi ljudi, pa čak i neprijatelji ... bar po Učiteljevom tumačenju. Braća (i sestre) u Kristu su nešto drugo, posebna kategorija.
Zar ti ne misliš tako ?

Čovjek & Riječ

Broj postova: 608

View user profile

Back to top Go down

Post by Loida on 2009-12-10, 16:10

a i ti "nebližnji" mogu postat "bližnji".. ako "podnositi" uključuje žarku molitvu za njihovo dobro, i bezuvjetnu pomoć u vrijeme i nevrijeme...onda priznam, al onda je "podnositi" isto kaj i voleti..

oprosti..možda imam malo predrasude o toj riječi.. Smile

Loida

View user profile

Back to top Go down

Post by Petra on 2009-12-10, 16:13

Pa kad govorimo o familiji...ko nam je bližnji?
Brat il susjed popreko?
Tako ja i ovo shvaćam-bližnji je brat u Kristu,baš ta posebna kategorija,što kažeš.
Pa zapovijed je da ljubimo bližnje,i da se međusobno podižemo u vjeri,a ostale sudi i sam Krist,njih bi trebali samo podnosit.
Mne kad su neki odbacili,nisam im poželjela zlo,mislim da je to što treba,i otić u miru,a neki kad ih se odbaci,kuju planove kako da se osvete il napakoste.
Tako ja to gledam.

Petra

View user profile

Back to top Go down

Post by Petra on 2009-12-10, 16:17

Loida,ne možeš jamčiti za nikoga,i u Bibliji stoji da se jamstva za nekog drugog što prije riješiš,jer samo Bog poznaje srca drugih,nije na nama.
Zato kažem,ne bi trebali jamčit,a molitva za druge je upravo to,zar ne?
Možemo ih poučit razgovorom,al molitva je osobna,i to je naš razgovor s Bogom,kad Mu se obratimo,i kad ne znamo dalje,a ne bi ulazila u one molitve za NEŠTO,ta Bog i sam zna šta je nama potrebno,zar ne?
Očenaš kaže sve,i sve ostale molitve su suvišne,jer su naučene,i ne octravaju naše stanje srca-izbavi nas od zla...a to je upravo Očenaš.

Petra

View user profile

Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics