Logirajte se na forum
(ako se ne želite logirati sada, izaberite "Do not display again")

Tko su sinovi Božji?

View previous topic View next topic Go down

Tko su sinovi Božji?

Post by καιros on 2011-10-31, 11:18

Što se sve podrazimijeva pod ovim pojmom, sinovi Božji...jesu li to ljudi, anđeli ili neki predstavnici drugih planeta?

καιros

Broj postova: 15

View user profile

Back to top Go down

Re: Tko su sinovi Božji?

Post by Čovjek & Riječ on 2011-11-02, 10:31

καιros wrote:Što se sve podrazimijeva pod ovim pojmom, sinovi Božji...jesu li to ljudi, anđeli ili neki predstavnici drugih planeta?
Govorit ću (za sada) "napamet", bez posebne pripreme za odgovor na tvoje pitanje.
Pojam sinova Božjih javlja se u SZ (starom zavjetu) u knjizi postanka, a kroz novi zavjet (puno više) spominje se sinovstvo Božje, kako u kontekstu nanovo rođenja, odozgor, od Boga (Duha), tako i u kontekstu onih koji su, iako po nanovo-rođenju postali djeca Božja (proslov Ivanova evanđelja) nisu taj svoj "status" dan od Boga, potpuno i sa sigurnošću prihvatili, pa ih Bog poziva po svojoj neraspadljivoj Riječi i svome Duhu, te ih "usvaja" za svoje sinove (poslanica Galaćanima). Mislim da je meni osobno "jasnije" sinovstvo NZ, nego ovo koje spominje SZ.
Sinovi Božji koji se spominju u SZ su svakako interesantna tema, ali po meni "manje bitna" od "novozavjetnog sinovstva". Nadalje, obzirom da Sinovi Božji spomenuti u SZ nisu baš previše biblijski otkriveni, mislim da se nebi isplatilo čak i po cijenu špekuliranja previše "kopati" po tome ...

Čovjek & Riječ

Broj postova: 589

View user profile

Back to top Go down

Post by καιros on 2011-11-02, 20:28

Mene više zanimaju Sinovi Božji u SZ, pogotovo oni u Postanku 6 i Job 1,2...ali kao što si rekao nisu baš previše biblijski otkriveni....

καιros

Broj postova: 15

View user profile

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ on 2011-11-03, 12:47

καιros wrote:Mene više zanimaju Sinovi Božji u SZ, pogotovo oni u Postanku 6 i Job 1,2...ali kao što si rekao nisu baš previše biblijski otkriveni....

Da, to sam i mislio.
Moram priznati, ta građa nije mi jasna, niti sam se previše bavio time, pa i nemam znanja. Pogledao sam i vidio da za sinove Božje na ta dva mjesta (Postanak, Job) piše "bên 'ĕlôhı̂ym" (Sons of God). Tu, ovo ben (son) znači sin u širem smislu te riječi (po E-Sword-u). S obzirom da je među sinovima Božjim bio i Satan, onda šire tumačenje smisla riječi sin (ben) dolazi do izražaja, jer i anđeli (Satan) su Njegovi potomci, On ih je stvorio, međutim (koliko ja znam) ne zove ih sinovima. Ako imaš neka saznanja o ovoj temi, rado bih čuo.

Čovjek & Riječ

Broj postova: 589

View user profile

Back to top Go down

Post by Dijana Today at 08:36

Ej,pa kak razdvajaš te pojmove ? Smile
Stari zavjet se itekako ispunjava .
Sinova je na kraju više ,kaže Biblija .
To su ti onih 7 anđela na kraju .
Kojima se Isus i Zaručnica obraćaju .
...ako se ne poprave Wink
Oni imaju SVOJE CRKVE,jer su Sinovi ...kao što je i Isus ,i ON je imao svoju crkvu,onda ,a sad je SUDAC među crkvama anđela

Mislim da si ovdje potpuno promašila.
Isus je prvorođenac među mnogom braćom, što bi trebalo značiti da (drugi) sinovi dolaze tek poslije Njega, a po Njemu, rođeni odozgor, od Duha Božjega u Istini očišćeni, Bogu posvećeni, za Njega odvojeni.
Anđeli nisu sinovi i neće nikada biti, oni su službujući duhovi (kako na jednoj, tako i na drugoj "strani"), ali sinovi nisu.
Sinovi nemaju svoje crkve i neće ih nikada imati, Crkva Božja samo je jedna, ona je Kristova nevjesta i On, samo On je njezina Glava, Glava Crkve.

Dijana

Broj postova: 17

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics