Uvjetna ili urođena besmrtnost?!
Page 1 of 1 • Share •
Uvjetna ili urođena besmrtnost?!
Da li su Adam i Eva primili urođenu ili uvjetnu besmrtnost? Skoro svi vjeruju da su primili urođenu, i kao takvi oni nastavljaju živjeti i nakom smrti. Ja sam mišljenja da su Adam i Eva primili uvjetnu besmrtnost. ne urođenu. Tu besmrtnost su izgubili zato što su jeli sa drveta sponznaje dobra i zla. Otada su postali smrtnici. Prva propovijed o besmrtnosti duše upravo se odigrala u Edenskom vrtu kada je Sotona rekao: "Nećete vi umrijeti, nego će vam se otvoriti oči....Kad su nasi praroditelji pogrijesili Bog je postavio kerubima sa plamenim mačem pored drveta života, jer da su ga onakvi grešni jeli bili bi vječni grješnici. Znači bez pristupa drvetu života nisu mogli vječno živjeti.
Drugo, Biblija samo na dva mjesta govori o besmrtnosti (poslanica Timoteju), i odnosi se na Božju karakteristiku. Isus je rekao u Ivanu idem da vam pripremim mjesto, stanove i kada se vratim uzeću vas i dovesti u njih. Otkrivenje 22 - Isus veli evo dolazim i sa sobom nosim plaću da svakome platim prema njegovim djelima. Nagradu primamo kada Isus ponovo dođe, ne odmah poslije smrti.
Treće, logično je ako zlo ima svoj početak ono mora imati i svoj kraj. Ako zli ljudi zive vječno, onda u svemiru postoji jedno mjesto gdje zlo vlada vječno. Zli ce i dalje proklinjati Isusa a on ce ih i dalje pržiti u nekoj vatri i tako dovijeka. Zlo ce biti uništeno, grešnici će biti uništeni, Sotona i njegovi anđeli ce biti unisteni u ognjenom jezeru, kako stoji u Otkrivenju.
Isto tako mislim da učenje o besmrtnosti duše ruši temeljnu kršćansku poruku. Npr., ako ljudi odu na nebo kada umru, onda nema potrebe za sudom na kraju svijeta. Ne možete suditi ljudima poslije toga. Slično tome, zašto imamo uskrsnuće tijela nekoga ako je njegova duša već na nebu? Zašto je potrebno da se Isus vrati da nas odvede kući na nebo, ako smo već tamo. Isus nije uskrsnuo duhom, nego u tijelu, i kao takav je uznesn na nebo. Mozda je najveci problem sa doktrinom o besmrtnosti duše to sto ona radi Isusovom križu. Biblija jasno pokazuje da je Isus umro na križu kako bismo mi dobili vječni život, Ivan 3,16. Ako je svako ljudsko biće rođeno s besmrtnom dušom, onda oni već imaju vjećni život, zato nema potrebe da Isus umre kako bi ljudima dao ono što oni već imaju.
Drugo, Biblija samo na dva mjesta govori o besmrtnosti (poslanica Timoteju), i odnosi se na Božju karakteristiku. Isus je rekao u Ivanu idem da vam pripremim mjesto, stanove i kada se vratim uzeću vas i dovesti u njih. Otkrivenje 22 - Isus veli evo dolazim i sa sobom nosim plaću da svakome platim prema njegovim djelima. Nagradu primamo kada Isus ponovo dođe, ne odmah poslije smrti.
Treće, logično je ako zlo ima svoj početak ono mora imati i svoj kraj. Ako zli ljudi zive vječno, onda u svemiru postoji jedno mjesto gdje zlo vlada vječno. Zli ce i dalje proklinjati Isusa a on ce ih i dalje pržiti u nekoj vatri i tako dovijeka. Zlo ce biti uništeno, grešnici će biti uništeni, Sotona i njegovi anđeli ce biti unisteni u ognjenom jezeru, kako stoji u Otkrivenju.
Isto tako mislim da učenje o besmrtnosti duše ruši temeljnu kršćansku poruku. Npr., ako ljudi odu na nebo kada umru, onda nema potrebe za sudom na kraju svijeta. Ne možete suditi ljudima poslije toga. Slično tome, zašto imamo uskrsnuće tijela nekoga ako je njegova duša već na nebu? Zašto je potrebno da se Isus vrati da nas odvede kući na nebo, ako smo već tamo. Isus nije uskrsnuo duhom, nego u tijelu, i kao takav je uznesn na nebo. Mozda je najveci problem sa doktrinom o besmrtnosti duše to sto ona radi Isusovom križu. Biblija jasno pokazuje da je Isus umro na križu kako bismo mi dobili vječni život, Ivan 3,16. Ako je svako ljudsko biće rođeno s besmrtnom dušom, onda oni već imaju vjećni život, zato nema potrebe da Isus umre kako bi ljudima dao ono što oni već imaju.

καιros- Broj postova: 15
Re: Uvjetna ili urođena besmrtnost?!
Tvoja razmišljanja su svakako zanimljiva i generiraju puno pitanja. Ja ću također otvoriti prostor za neka pitanja za koja smatram da su vezana za (tvoju) temu.καιros wrote:Da li su Adam i Eva primili urođenu ili uvjetnu besmrtnost? Skoro svi vjeruju da su primili urođenu, i kao takvi oni nastavljaju živjeti i nakom smrti. Ja sam mišljenja da su Adam i Eva primili uvjetnu besmrtnost. ne urođenu. Tu besmrtnost su izgubili zato što su jeli sa drveta sponznaje dobra i zla. Otada su postali smrtnici. Prva propovijed o besmrtnosti duše upravo se odigrala u Edenskom vrtu kada je Sotona rekao: "Nećete vi umrijeti, nego će vam se otvoriti oči....Kad su nasi praroditelji pogrijesili Bog je postavio kerubima sa plamenim mačem pored drveta života, jer da su ga onakvi grešni jeli bili bi vječni grješnici. Znači bez pristupa drvetu života nisu mogli vječno živjeti.
Ako kažemo da zla zapravo nema, nego ga svedemo na pitanje odnosa sa dobrom, dakle ako kažemo da zlo zapravo ne postoji, nego da je zlo ustvari odsustvo dobra (Dobroga), kao što je tama odsustvo svjetla, ili kao što je smrt odsustvo Života, onda (neka) tvoja pitanja već poprimaju bitno drugačiji značaj ... oprosti, ali tvoje razmatranje zahtjeva više vremena nego ga ja sada imam na raspolaganju.

Čovjek & Riječ- Broj postova: 608
Logično je ako je zlo imalo svoj početak, onda mora imati i kraj. No, ta tema je povezana sa ovom, mislim besmrtnost duše - raj i pakao, što opet zahtjeva dosta vremena kao što si i rekao.

καιros- Broj postova: 15
καιros wrote:Logično je ako je zlo imalo svoj početak, onda mora imati i kraj. No, ta tema je povezana sa ovom, mislim besmrtnost duše - raj i pakao, što opet zahtjeva dosta vremena kao što si i rekao.
Da, ako bi zlo imalo svoj početak u odvojenju od Boga, po našem praroditelju Adamu, onda bi imalo kraj po našem novom, životvornom Adamu, Isusu Kristu (I Kor 15:45). Tako bi bilo, ako bi prihvatili da zla zapravo nema, nego da je zlo stvar odnosa prema (D)dobru, odnosno odvojenja od (N)njega, te da prestaje ponovnim zajedništvom sa Njim.
Ako bi, nadalje, išli razmišljati o besmrtnosti i njenoj uvjetovanosti, ili urođenosti, onda bih rekao da je besmrtnost svima dana, ali ipak pod uvjetom : da je prime. Dakle nije urođena. Smisao ovozemaljskog života je, ja vjerujem, spoznati Boga i primiti od Njega besmrtnost, Njegovog Sina Isusa Krista, koji je odraz i ispunjenje Očeve volje i koji sam o sebi kaže da je On taj Život.

Čovjek & Riječ- Broj postova: 608
Ako bi, nadalje, išli razmišljati o besmrtnosti i njenoj uvjetovanosti, ili urođenosti, onda bih rekao da je besmrtnost svima dana, ali ipak pod uvjetom : da je prime. Dakle nije urođena.
Isus ne dolazi svima ,on nudi svima istinu,bez sakrivanja,al je već unapred određeno da će neki biti predodređeni a neki izgledati tako i ti neki -otpasti,to Bog zna :
Ponovljeni zakon 28,4
Blagoslovljen će biti plod utrobe tvoje, rod zemlje tvoje, plod blaga tvoga: mlad krava tvojih i prirast stada tvoga.
Ponovljeni zakon 28,18
Proklet će biti plod utrobe tvoje i rod zemlje tvoje, mlad krava tvojih i priraštaj stada tvoga.
Suci 13,5
Jer, zatrudnjet ćeš, evo, i rodit ćeš sina. I neka mu britva ne prijeđe po glavi, jer će od majčine utrobe dijete biti Bogu posvećeno - bit će nazirej Božji i on će početi izbavljati Izraela iz ruke Filistejaca.
Psalam 22,11
Tebi sam predan iz materine utrobe, od krila majčina ti si Bog moj.
Psalam 58,4
Na krivu su putu bezbošci od krila majčina, na krivu su putu lašci od utrobe.
Psalam 127,3
Evo: sinovi su Jahvin dar, plod utrobe njegova je nagrada.
Izaija 48,8
Nisi o tome čuo ni znao, niti se uho tvoje prije otvorilo, jer znadoh da ćeš se iznevjeriti i da te od utrobe majčine zovu otpadnikom.
Izaija 49,1
Čujte me, otoci, slušajte pomno, narodi daleki! Jahve me pozvao od krila materina, od utrobe majke moje spomenuo se moga imena.
Jeremija 1,5
"Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih, za proroka svim narodima postavih te.
Matej 23,33
"Zmije! Leglo gujinje! Kako ćete uteći osudi paklenoj?
Matej 25,33
Postavit će ovce sebi zdesna, a jarce slijeva.
Izaija 43,12
Ja sam prorekao, spasio i navijestio, i nema među vama tuđinca! Vi ste mi svjedoci, riječ je Jahvina, a ja sam Bog

Dijana- Broj postova: 108

Page 1 of 1