Logirajte se na forum
(ako se ne želite logirati sada, izaberite "Do not display again")

Jeste li progonjeni ?

View previous topic View next topic Go down

Jeste li progonjeni ?

Post by Čovjek & Riječ on 2011-04-05, 09:33

Jahve, koliko je tlačitelja mojih, koliki se podižu na me ! Mnogi su što o meni zbore : Nema mu spasenja u Bogu ! Ti si ipak štit moj, Jahve; slavo moja, ti mi glavu podižeš. (Psalam 3:2-4)

Jasno nam je, sigurno, o čemu ovdje govori progonjeni pravednik ? Imate li vi ovakva iskustva, odnosno muče li vas "takvi problemi" ? Izgleda vam kao da se sve "urotilo protiv vas" ? Kako izaći iz toga, kako prevladati to ?

Čujem šaputanje mnogih, užas odasvud: skupljaju se protiv mene i smišljaju kako da mi život oduzmu.
A ja se, Jahve, u tebe uzdam; govorim: Ti si Bog moj ! U tvojoj je ruci sudbina moja: istrgni me iz ruke dušmana i onih koji me progone ! Rasvijetli lice nad slugom svojim, po svojoj me dobroti spasi.
(Psa 31:14-17) riječi su kralja Davida, koje dovoljno opisuju užas progona koji je doživljavao. Za kralja Davida, ključ izlaza bio je (u vjeri) :

Ljubite Jahvu, svi sveti njegovi: čuva Jahve svoje vjernike, a po zasluzi vraća onima koji postupaju oholo.
Budite hrabri i jaka srca, svi koji se u Jahvu uzdate !
(Psa 31:24,25) David je u svojim kušnjama bio (obratimo pažnju u čemu) vrlo ustrajan : Mnogi me progone i tlače, od tvojih svjedočanstava ja ne odstupam. Otpadnike vidjeh i zgadiše mi se jer tvojih riječi ne čuvaju. Gle, naredbe tvoje ljubim, o Jahve: po dobroti svojoj poživi me. Srž je riječi tvoje istina, vječan je sud pravde tvoje. (Psa 119:157-160) Dodajmo ovdje da je ova kušnja pravo vrijeme za otpad onih koji nemaju korijena, odnosno nestalni su kad zbog Riječi nastane nevolja ili progonstvo, odmah se pokolebaju, kaže apostol Matej u 13:21.

Što je naš Gospodin Isus Krist rekao o progonstvima ?
Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko ! Blago vama kad vas - zbog mene - pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas ! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima ! Ta progonili su tako proroke prije vas ! (Mat 5:10) To znači da je progon očekivana, "normalna" stvar ? Da : podignut će na vas ruke i progoniti vas, kaže Učitelj u Luki 21:12, a da bi bili potpuno sigurni u neizbježnost progonstva, nadodaje u Ivanu 15:20 : Ako su mene progonili, i vas će progoniti. Objasnio nam je i zašto : radi imena mojega i jer ne poznaju Onoga koji mene posla (Ivan 15:21)

Ali (gle čuda !), apostol Pavao kaže da on u progonstvima uživa : Zato uživam u slabostima, uvredama, poteškoćama, progonstvima, tjeskobama poradi Krista. Jer kad sam slab, onda sam jak. (2Ko 12:10) Pavao kaže da će SVI koji žele živjeti u Isusu Kristu biti progonjeni (II Tim 3:12), ali isto tako kaže da će biti izbavljeni iz SVIH progonstava (II Tim 3:11).
Amen !

Jeste li progonjeni ?

Čovjek & Riječ

Broj postova: 608

View user profile

Back to top Go down

Re: Jeste li progonjeni ?

Post by Čovjek & Riječ on 2011-04-05, 10:19

Zahvaljivati moramo Bogu uvijek za vas, braćo, kao što dolikuje jer izvanredno raste vaša vjera i množi se ljubav svakoga od vas prema drugima, tako da se mi sami po crkvama Božjim vama ponosimo zbog vaše postojanosti i vjere u svim progonstvima i nevoljama koje podnosite. (II Sol 1:3,4)
Amen !

Čovjek & Riječ

View user profile

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ on 2012-01-18, 11:11

Nakon što smo ustanovili činjenicu o mnogim nevoljama koje ima pravednik (ali ga Jahve iz svih izbavlja, Psalam 34:20, za razliku od bezbožnika koji ima mnoge nevolje, ali nije izbavljen Milošću), skrenimo pažnju na obećanje Božje o nevoljama koje nas (sigurno) čekaju kao pravednike (ako tamo spadamo).

Pogledajmo obećanje, (nazovimo ga obećanjem) koje je upućeno Apostolu Pavlu neposredno nakon obraćenja :
Ja ću mu uistinu pokazati koliko mu je za ime moje trpjeti (Djela 9:16)

Ako nemamo nevolje, možda bi se trebali zabrinuti, preispitati na čijoj strani živimo ?
Vidjeli smo gore, (u prethodnom postu) da Apostol Pavle kaže da uživa u nevoljama, pogledajmo, Jakov kaže to isto, odnosno kaže nam da se radujemo kušnjama (jer to je promisao Božja, koja na koncu rađa blagoslovom, odnosno postojanošću vjere) :

Pravom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje znajući da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću (Jakov 9:16)
Amen ?

Ako se netko pita koji je smisao ove rasprave, odgovor je slijedeći :

Učvršćivali su duše učenika bodreći ih da ustraju u vjeri jer da nam je kroz mnoge nevolje ući u kraljevstvo Božje (Djela 14:22) Drugim riječima učvršćujemo se (to je kršćansko zajedništvo) u Riječi, bodreći jedni druge u Istini (i Ljubavi naravno), da bi mogli iz ognja kušnje izići neokrnjene i produbljene vjere, što je i "smisao kušnji".
Zar nam nije obećano da poslije krštenja (vodom) dolazi krštenje ognjem ? (vidi npr. Luka 3:17) Ono što u tom ognju izgori bila je pljeva, dakle nikada nije ni valjalo, a ono što je građeno na pravom Temelju ostat će (I kakvo je čije djelo, oganj će iskušati, I Kor 3:13). Nije li (i) prorok Malahija o tome govorio (3:3) : I zasjest će kao onaj što topi srebro i pročišćava. Očistit će sinove Levijeve i pročistit će ih kao zlato i srebro, da prinose Jahvi žrtvu u pravednosti.
Amen !

Čovjek & Riječ

View user profile

Back to top Go down

Post by Dijana on 2012-02-07, 09:01

Nakon što smo ustanovili činjenicu o mnogim nevoljama koje ima pravednik (ali ga Jahve iz svih izbavlja, Psalam 34:20, za razliku od bezbožnika koji ima mnoge nevolje, ali nije izbavljen Milošću), skrenimo pažnju na obećanje Božje o nevoljama koje nas (sigurno) čekaju kao pravednike (ako tamo spadamo).

A ti vreeeeedan tu ,a sam Very Happy
Nevolje nas čekaju zbog odbacivanja "pameti" ovoga svijeta ,brate .
Dok je drugima važno dobro poživit,imat zdravlja i sreće ,kako u obitelji ,tako i na poslu ,a znamo da je Isus rekao : MAČ !

Lazar umro u bolesti :

Luka 16,25
Reče nato Abraham: `Sinko! Sjeti se da si za života primio dobra svoja, a tako i Lazar zla. Sada se on ovdje tješi, a ti se mučiš.

Dogodili se razdori :

Luka 14,26
"Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik!

Ode posao :

Luka 5,27
Nakon toga iziđe i ugleda carinika imenom Levija gdje sjedi u carinarnici. I reče mu: "Pođi za mnom!
Luka 5,28
On sve ostavi, usta i pođe za njim.

Jedina briga je zdravlje oka ! Wink
Ako dobro vidimo ,tad i ako umremo u mukama-živet ćemo

Matej 6,22
Oko je svjetiljka tijelu tvojemu. Ako je oko tvoje zdravo, onda sve tijelo tvoje ima svjetlo.

Pusti ti brigu ovoga svijeta,zdravstvo,ekologiju,psihologiju,i nedaj da te tlače moralom nekim lažnim.
Ljubav je rezervirana za braću ,a i oni se vole ,na svoj način,ali nedaj da te uvuku u svoju "ljubav" pa da putem krivnje zavoliš dobro ponašanje i ŽIVOT,koji sasvim sigurno ne treba da voliš :

Omrznuh život, jer mi se učini mučnim sve što se zbiva pod suncem:
sve je ispraznost i pusta tlapnja.

Opet stadoh promatrati sva nasilja koja se čine pod suncem,
i gle, suze potlačenih, i nikog nema da ih utre;
i nasilje iz tlačiteljske ruke, a zaštitnika niotkuda.
Zato sretnima smatram mrtve koji su već pomrli;
sretniji su od živih što još žive.

Isus je svoje rekao ,i dok neki upiru prstom kako depresija nije način od Boga ,da nas đavo drži ...ti se sjeti Propovjednika sunny

Da,ima depresije do okupljanja zajednice,i kad se držimo zajedno -NASTUPA VESELJE i jedino prava zajednica hrani i tješi ,pa stoga nemoramo biti u okovima nečijeg razmišljanja,jer oni razmišljaju GLAVOM ,a ne srcem

Dijana

Broj postova: 108

View user profile http://www.facebook.com/profile.php?id=100003592635323&sk=wall

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics