Logirajte se na forum
(ako se ne želite logirati sada, izaberite "Do not display again")

Jeli moguće (iz)vršiti Zakon ?

View previous topic View next topic Go down

Jeli moguće (iz)vršiti Zakon ?

Post by Čovjek & Riječ on 2010-11-17, 14:21

Ovo nije laka tema, pa je čak "tvrđa" hrana i za osvjedočene kršćane, koji su familijarizirani s Božjom riječi.
Dakle, Zakon je svet i pravedan i od Boga dan (kako kaže poslanica Rimljanima 7:!2), ali dobar samo za čovjeka koji dobro razumije njegovu svrhu. Jer Zakon ima svoju svrhu koju mu je Bog namjenio, a to je spoznaja grijeha (Rim 7:7, Rim 3:20).
"A znamo: što god Zakon veli, govori onima pod Zakonom, da svaka usta umuknu i sav svijet bude krivac pred Bogom. Zato se po djelima Zakona nitko neće opravdati pred njim. Uistinu, po Zakonu - samo spoznaja grijeha !" (Rim 3:19,20)
Dakle, Zakon nije dan da bi živjeli po njemu i opravdali se po njemu (Gal 3:11, 5:4), naprotiv što se više podlažemo sudu Zakona, bolje vidimo svoj grijeh, koji kao da buja, (Kao da je grijeh tijesto, a Zakon kvasac) jer : ''Snaga grijeha je u Zakonu'' (1 Kor 15:56)
Ako bi ustrajali u tome, želeći pred Zakonom postići savršenstvo, odnosno pravednost, nebi nikada uspjeli, jer samo slušati Zakon me ne čini pravednikom, treba ga izvršiti. Dakle :
''Ne, pred Bogom nisu pravedni slušatelji Zakona, nego - izvršitelji će Zakona biti opravdani.'' (Rim 2:13)
Ali ipak, (iskreno, svim svojim bićem) podlaganje Zakonu, odnosno naše iskreno nastojanje da mu udovoljimo, vjerujem, dovodi nas do milosti Božje (moje mišljenje je da Bog vodi i pomaže svakog "poštenog" čovjeka, ili bolje rečeno čovjeka koji je sklon poštenju, istini, pravednosti, dobroj namjeri), jer :
''Prije dolaska vjere, pod Zakonom zatvoreni, bili smo čuvani za vjeru koja se imala objaviti. Tako nam je Zakon bio nadzirateljem sve do Krista da se po vjeri opravdamo.'' (Gal 3:23,24)
… slava, čast i mir svakomu koji čini dobro, Židovu najprije, pa Grku ! Ta u Boga nema pristranosti. Uistinu koji bez Zakona sagriješiše, bez Zakona će i propasti; i koji pod Zakonom sagriješiše, po Zakonu će biti suđeni. (Rim 2:10-12)

Na pitanje : "Što je prokletstvo Zakona ?" (Gal 3:13) ja bih odgovorio : prokletstvo Zakona je podlaganje Zakonu bez ispravnog razumijevanja. A ispravnog razumijevanja Zakona nema bez Božje intervencije. Ako se netko podlaže Zakonu, očekujući postići pravednost na taj način, to može jedino, ako ne sagriješi pred Zakonom. Ako sagriješi, onda će po Zakonu biti i suđen, zato što za njega nema opravdanja kroz Kristovu krv. Kazna koja slijedi je pravedna : smrt. "I gotovo se sve po Zakonu čisti krvlju i bez prolijevanja krvi nema oproštenja." (Heb 9:22)
Ne bi me čudilo ako netko iz prve ne bi shvatio o čemu se ovdje uopće priča, jer mislim da je za razumijevanje ove građe ipak potrebna vjera u Riječ, po otkrivenju koje daje samo On, naš Sveti Duh, po svojoj Riječi.

Čovjek & Riječ

Broj postova: 589

View user profile

Back to top Go down

Re: Jeli moguće (iz)vršiti Zakon ?

Post by Čovjek & Riječ on 2012-01-23, 11:43

Čovjek & Riječ wrote:Ovo nije laka tema, pa je čak "tvrđa" hrana i za osvjedočene kršćane ...

I dalje mislim da ovo nije laka tema, ali koliko je meni dostupno vidjeti, kod Crkve u Hrvata događa se (ipak) napredak na tom području. Moram reći da me to ne iznenađuje, dapače to je normalan slijed događanja, jer Bog radi sa onima koji Ga žele slušati (a takvih ima). Vjerujem da je bitan, možda i jedini preduvjet "probuđenja" (o kojem svi tako puno pričaju) upravo jedinstvo Crkve u Duhu kojega On daje bez mjere, odnosno u Istini i Ljubavi što je uvijek tamo gdje je Duh.
"Otkrio" sam danas Kršćanski centar "Svjetlo svijeta" (za mene novo), koji me (odmah na "prvi pogled") učinio radosnim, kao što se to uvijek događa u zajedništvu sa istomišljenicima u Duhu. Evo, dio onoga što sam tamo našao, a što je vezano za ovu temu (o Zakonu) :

---
NANOVOROĐENI, OBRAĆENI VJERNICI NISU VIŠE POD ZAKONOM.

Ivan 1,17 Uistinu, Zakon bijaše dan po Mojsiju, a milost i istina nasta po Isusu Kristu.

Rimljanima 7,5-6  Doista, dok bijasmo u tijelu, grešne su strasti, Zakonom izazvane, djelovale u našim udovima te smrti donosile plodove;
sada pak umrijevši onomu što nas je sputavalo, riješeni ( oslobođeni ) smo Zakona te služimo u novosti Duha, a ne u stareži slova.

Rimljanima 8,2 Ta zakon Duha života u Kristu Isusu oslobodi me zakona grijeha i smrti.

Galaćanima 5,18 Ali ako vas Duh vodi, niste pod Zakonom.

Hebrejima 7,12 Doista kad se mijenja svećeništvo, nužno se mijenja i Zakon.

Hebrejima 7,18-19 Dokida se dakle prijašnja uredba zbog njezine nemoći i beskorisnosti - jer Zakon nije ništa priveo k savršenstvu - a uvodi se bolja nada, po kojoj se približujemo Bogu.

Galaćanima 3,24-25 Tako nam je Zakon bio nadzirateljem sve do Krista da se po vjeri opravdamo. A otkako je nadošla vjera, nismo više pod nadzirateljem.

Rimljanima 10,4 Jer dovršetak (svršetak, kraj) je Zakona Krist - na opravdanje svakomu tko vjeruje.

2. Korinćanima 3,14 Ali otvrdnu im pamet. Doista, do dana današnjega zastire taj prijevjes (ostaje to pokrivalo) čitanje Staroga zavjeta, nije im otkriveno da je u Kristu prestao.

Stari savez, pravila starog ugovora prestaju u Kristu Isusu.
U Kristu Isusu Zakon je ispunjen i zato oni koji su u Kristu Isusu nisu više pod zakonom nego pod milošću i služe po "pravilima novog ugovora".

Ne možemo biti pod Zakonom i Milošću.

---

Kao komentar tvrdnje navedene u zadnjoj rečenici, naveo bih riječi apostolove (Gal 5:4) koje je upravo šokantno potvrđuju (vjerujem da će mnogima biti šokantne, ali time i korisno upozoravajuće) :

Prekinuli ste s Kristom vi koji se u Zakonu mislite opravdati; iz milosti ste ispali

Čovjek & Riječ

View user profile

Back to top Go down

Post by Dijana Today at 08:44

NANOVOROĐENI, OBRAĆENI VJERNICI NISU VIŠE POD ZAKONOM.
Prekinuli ste s Kristom vi koji se u Zakonu mislite opravdati; iz milosti ste ispali

Da,da,vidim ti,brate,mnogo citiraš Pavla,dok ti je ISUS blizu Wink
Što ne proučiš Stari Zavjet ?
I sam Isus se u njemu prepoznao ...a nije ga ukinuo .
Da,sloboda je u Hristu,ali u pravoj živoj zajednici .
Govorila sam davno,a govorim i sad isto -Isus je u MENI ,i ja pozivam.
Kćer Sionska ...
Imaš primjer Debore ,a i ostalih cura od Boga ,kopiram ti sa svoje grupe nešto :

Suci 5,1
Toga dana Debora i Barak, sin Abinoamov, zapjevaše ovu pjesmu:
Ratoborno rasuše kose borci izraelski i dragovoljno krenu narod:
blagoslivljajte Jahvu!
Čujte, o kraljevi! Poslušajte, knezovi! Jahvi ja pjesmu pjevam,
Jahvu, Boga Izraelova, ja slavim.
Pusta bijahu sela izraelska dok ne ustadoh ja,
♥ Debora, dok ne ustadoh kao majka Izraelu. ♥

Izaija 66,8
♥ Tko je takvo što čuo, tko je takvo što vidio?
Može li se zemlja u jednom danu napučiti?
Može li se narod odjednom roditi?
A tek što je osjetila trudove, Sionka rodi sinove! ♥

Tuđe bogove sebi izabraše, i zato im rat stade pred vrata.
Za pet gradova ne bi nijednog štita!
Nijednog kralja za četrdeset tisuća u Izraelu!

Srce moje kuca za vođe izraelske, za narod što dragovoljno u boj kreće!
Blagoslivljajte Jahvu!
Probudi se, Deboro, ustani! Ustani, pjesmu zapjevaj!
Hrabro! Ustani, Barače, vodi u roblje porobljivače svoje, sine Abinoamov!
Tako neka ginu, Jahve, svi neprijatelji tvoji!
A oni koji te ljube nek budu kao sunce kada se diže u svojemu sjaju!
I zemlja bijaše mirna četrdeset godina.

♥ KAKO SU SVI PROPUSTILI MODEL KOJI PRATI SVE PRIČE BIBLIJSKE ?
DA JE ŽENA MAJKA ,NANOVORODITELJICA ? ♥

Jeremija 30,17
Zvahu te `Protjeranom` i `Sionkom za koju nitko ne pita`.
Al` ja ću te iscijeliti, rane ti zaliječiti" - riječ je Jahvina.

Izaija 62,11
Evo, Jahve oglasuje do nakraj zemlje:
"Recite kćeri sionskoj: Evo, dolazi tvoj spasitelj.
Evo, s njim naplata njegova i njegova nagrada ispred njega!

Dijana

Broj postova: 17

View user profile

Back to top Go down

Post by Dijana Today at 08:48

Da, kako pokušavamo živjeti po Zakonu,nećemo uspjeti,bez Boga,jer čovjekova priroda je grešna i sam pokušaj vodi u propast,jer što više obraćamo pozornost na ono što ne smijemo-to dublje u to ulazimo .
Treba uzde dat Bogu i priznat :
NE MOŽEMO !
Tad tek nastupa MILOST i prepuštamo život Bogu koji nas nosi ,doslovno ,i taj život je tako lak,ne ovisi više o našim željama,već VOLJI BOGA,koja je najbolja za nas .
I on tad sam ispravlja naše puteve,nekad vodi čudnim putevima,al sve dok vjerujemo u Njega -on nas nosi,i kroz ponore - neoštećenima nas ostavlja,na sramotu drugima,ali ne i BOGU

Dijana

View user profile

Back to top Go down

Post by Čovjek & Riječ Today at 10:26

Dijana wrote:Da, kako pokušavamo živjeti po Zakonu,nećemo uspjeti,bez Boga,jer čovjekova priroda je grešna i sam pokušaj vodi u propast,jer što više obraćamo pozornost na ono što ne smijemo-to dublje u to ulazimo .
Treba uzde dat Bogu i priznat :
NE MOŽEMO !
Tad tek nastupa MILOST i prepuštamo život Bogu koji nas nosi ,doslovno ,i taj život je tako lak,ne ovisi više o našim željama,već VOLJI BOGA,koja je najbolja za nas .
I on tad sam ispravlja naše puteve,nekad vodi čudnim putevima,al sve dok vjerujemo u Njega -on nas nosi,i kroz ponore - neoštećenima nas ostavlja,na sramotu drugima,ali ne i BOGU

Ovo je Amen !
To si dobro vidjela i napisala Dijana, sestro u Isusu Kristu.
(međutim ovaj prethodni post ne vidim da ima veze sa temom o kojoj je ovdje riječ ?)

Čovjek & Riječ

View user profile

Back to top Go down

Post by Dijana Today at 10:42

Znam da nije sasvim jasno ,ali naglasak je na :

Tuđe bogove sebi izabraše, i zato im rat stade pred vrata.
Za pet gradova ne bi nijednog štita!
Nijednog kralja za četrdeset tisuća u Izraelu!

Nemožeš izvršiti zakon ako ne priznaješ pravi put ,koji te može odvesti do milosti u Hristu .
Naglašavam model CRKVE ,i taj problem prati doslovno sve teme,moglo je bit postavljeno i pod temom PRAVA I JEDINA ŽIVA CRKVA ,ali i tu se tiče istoga .
Možeš obrisati ako misliš da je krivo postavljeno ,samo skrećem na bit,odakle kreće milost - od istine ,i tog zakona ako se držiš -OSTALO SAMO DOBIJAŠ,po milosti,ne zaslugi ,mada si radio za Boga,ali si samo tražio
Bog ionako gleda na SRCE,pa ako si iskreno tražio ,i čista srca ,tad i nalaziš.

Dijana

View user profile

Back to top Go down

Post by Dijana Today at 10:54

Evo da još (maaaaalo) skrenem sa teme ,jer je povezano :

Jeremija 6,26
Kćeri mog naroda, kostrijet pripaši, pospi se pepelom, nariči k`o za jedincem tužaljku pregorku. Jer će doći nenadano na nas pustošnik.
Jeremija 6,27
Postavih te za ispitivača naroda mojeg da spoznaš i ispitaš putove njegove.
Jeremija 6,28
Svi su oni odmetnici najgori, okolo kleveću i mjed i željezo, svi su pokvareni.

Sionka je postavljena da ispita načine srca ,jer svi govore umovanjem o Bogu ,a gaze sve pred sobom ,ostavljaju brata ,sestru,ne osvrćući se srcem na njih ,jer smatraju UMOM da ne govore dobro,i odlaze ,napuštaju zajednicu ,ko da je u samoći bolje ?
Posvađat se bez oprosta = kriv plod i tad se zapitat :
KO TI JE UOPŠTE BRAT ?
...ako se braća po ljubavi prepoznaju .
Tema je dobra ,ali ako se poštuje zapovjed ISUSOVA :

Ivan 13,34
Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge.

Ostavit se samotnog umovanja,nadmudrivanja,i priklonit srce zajedništvu,gdje se dvoje,troje dogovori u ljubavi ,ali i šamaru kojem ,kad treba Cool

Dijana

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics